Handlinger tilknyttet webside

Artikler

Dags samla krafter inför en spännande andra halvlek
Britt Lundberg
Halvtid - i fotbollstermer handlar det om att samla laget och se hur första halvlek utfallit. Det handlar också om att blicka framåt för att se hur man kan prestera ännu bättre i andra halvleken, och det handlar förstås om att vila lite för att samla krafter. Nu har halva tiden gått för Finlands ordförandeskapsår i Nordiska rådet.
Tillit – det nordiske gullet
Som generalsekretær i Nordisk ministerråd har jeg gleden av fortelle om Norden og det nordiske samarbeidet til mennesker fra store deler av verden. Responsen fra menneskene jeg møter har lært meg at det er særlig ett tema som alltid fasinerer; den tilliten vi har til hverandre i vår del av verden.
Nordiske løsninger på globale utfordringer
De nordiske statsministrene har et viktig budskap til verden: Vi kan oppfylle målene for FNs bærekraftsmål frem mot 2030 dersom vi samarbeider, for “Together We Are Stronger” – sammen er vi sterkere. Det er mottoet for det nordiske samarbeidet, og det er denne tenkemåten verden trenger for å overvinne vår tids globale utfordringer. Statsministrene ønsker å bidra til at de globale bærekraftsmålene kan nås, ved å dele de viktigste nordiske erfaringene og løsningene.
Vellykket integration er nøglen til (nordisk) fremgang
Dagfinn Høybråten
Flygtninge og indvandrere opfattes af mange som en udgift og nogle gange også som en samfundsmæssig belastning. Men som altid er det vigtigt at betragte sagen med åbent sind.
Nordiske værdier kan gøre en verden til forskel
Dagfinn Høybråten
 
Grönland vill vara ett eget land i Norden
Britt Lundberg
Det är lätt att bli förälskad i Grönland och alla fantastiska människor som bor på världens största ö. Jag var där alldeles nyligen och pratade om Norden och det nordiska samarbetet med grönlänningarna.
Jämställdhet gör alla till vinnare
Britt Lundberg
Jag blev mycket inspirerad då vi under Nordiska rådets session i Köpenhamn förra året satte fokus på FN:s 17 globala hållbarhetsmål. Det kom tydligt fram att Norden är ledande på de flesta av de här områdena och jag insåg att vi därför har ett särskilt ansvar för att nå målen globalt.
Vi vill ha fortsatt god dialog med USA
Britt Lundberg
USA och Norden – nya förutsättningar var temat för Nordiska rådets temasession i Stockholm i början av veckan. Det blev en mycket intressant och givande debatt, som visade att Norden står upp för sina värderingar samtidigt som vi värnar om fortsatt goda relationer till USA.
Vi styrker det nordiske samarbeidet – til nytte for borgerne i Norden
Dagfinn Høybråten
 
Norden og USA – nye præmisser
Følgende tekst er en baggrundsartikel til debatten om "Norden og USA – nye forudsætninger" på Nordisk Råds temasession i Stockholm. Forfatter er seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen, DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier.
Сотрудничество Северных стран и Северо-Запада России в сфере охраны здоровья и профилактики заболеваний / Nordic-Russian co-operation on preventive healthcare
 
Ett enat Norden gör gott för EU:s framtid
Britt Lundberg
Europeiska kommissionens vitbok om EU:s framtid innehåller fem scenarier som kommissionen ser som både möjliga och önskvärda. Alla bygger på tanken om att EU-samarbetet kommer att fortsätta och utvecklas. Det är bredden och tempot som varierar, beroende på scenario.
Trygge byer bygges med tillit
I de senere årene har våre verdier blitt utfordret av en serie angrep fra voldelige ekstremister, både i de nordiske landene og i verden for øvrig. Vi vil ikke at våre byer skal utsettes for vold og hat eller at våre innbyggere skal leve i frykt.
Grænsehindringsrådets årsrapport 2016
 
Vi har ingen ungdommer å miste
Her om dagen kunne jeg lese følgende overskrift i den danske avisen Politiken: «Tv- serien’Skam’ får alle til at føle sig som 16-årige piger». Nå kunne man kanskje tenke seg overskriften viste til en tilstand av lykke, men en av de mange positive kvalitetene til denne norske suksess-serien er at den viser et bilde av de utfordringene mange unge opplever i overgangen til voksenlivet.
Vi jobbar alla för ett gränslöst Norden
Britt Lundberg
Det har varit en del debatt den senaste tiden efter att jag på ett seminarium i Helsingfors uttalat mig om de nordiska regeringarnas arbete med att undanröja gränshinder. I samband med lanseringen av en nordisk rapport uppmanade jag både regeringar och politiker att ringa varandra med jämna mellanrum för att tala om gränshinder och hur de ska lösas.
Vi sitter alla i samma båt
Britt Lundberg
Överallt i Norden pågår det nätverksarbete långt från de högtidliga sammanträdesborden och flotta banketterna. Det är möten mellan människor med gemensamma intressen helt utan gränser, det är nätverkande inom folkmusik och teater, inom idrott och näringsliv, inom museivärlden och inom många fler områden.
Tranströmer och fotboll gav extra mötesglädje
Britt Lundberg
Två sanningar närmar sig varandra. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv". Orden är svenske poeten Tomas Tranströmers.
Nordens ”Great Britts” och nordiska vänner i brexit-land
Britt Lundberg
Mitt första uppdrag som Nordiska rådets president är avklarat.
Samarbete stavas med två bokstäver
Britt Lundberg
Det finländska ordförandeskapsåret och därmed mitt år som president för Nordiska rådet har börjat.