Handlinger tilknyttet webside

Artikler

Vi vill ha fortsatt god dialog med USA
Britt Lundberg
USA och Norden – nya förutsättningar var temat för Nordiska rådets temasession i Stockholm i början av veckan. Det blev en mycket intressant och givande debatt, som visade att Norden står upp för sina värderingar samtidigt som vi värnar om fortsatt goda relationer till USA.
Vi styrker det nordiske samarbeidet – til nytte for borgerne i Norden
Dagfinn Høybråten
 
Programme & sign up
 
Norden og USA – nye præmisser
Følgende tekst er en baggrundsartikel til debatten om "Norden og USA – nye forudsætninger" på Nordisk Råds temasession i Stockholm. Forfatter er seniorforsker Flemming Splidsboel Hansen, DIIS, Dansk Institut for Internationale Studier.
Сотрудничество Северных стран и Северо-Запада России в сфере охраны здоровья и профилактики заболеваний / Nordic-Russian co-operation on preventive healthcare
 
Ett enat Norden gör gott för EU:s framtid
Britt Lundberg
Europeiska kommissionens vitbok om EU:s framtid innehåller fem scenarier som kommissionen ser som både möjliga och önskvärda. Alla bygger på tanken om att EU-samarbetet kommer att fortsätta och utvecklas. Det är bredden och tempot som varierar, beroende på scenario.
Trygge byer bygges med tillit
I de senere årene har våre verdier blitt utfordret av en serie angrep fra voldelige ekstremister, både i de nordiske landene og i verden for øvrig. Vi vil ikke at våre byer skal utsettes for vold og hat eller at våre innbyggere skal leve i frykt.
Grænsehindringsrådets årsrapport 2016
 
Vi har ingen ungdommer å miste
Her om dagen kunne jeg lese følgende overskrift i den danske avisen Politiken: «Tv- serien’Skam’ får alle til at føle sig som 16-årige piger». Nå kunne man kanskje tenke seg overskriften viste til en tilstand av lykke, men en av de mange positive kvalitetene til denne norske suksess-serien er at den viser et bilde av de utfordringene mange unge opplever i overgangen til voksenlivet.
Vi jobbar alla för ett gränslöst Norden
Britt Lundberg
Det har varit en del debatt den senaste tiden efter att jag på ett seminarium i Helsingfors uttalat mig om de nordiska regeringarnas arbete med att undanröja gränshinder. I samband med lanseringen av en nordisk rapport uppmanade jag både regeringar och politiker att ringa varandra med jämna mellanrum för att tala om gränshinder och hur de ska lösas.
Vi sitter alla i samma båt
Britt Lundberg
Överallt i Norden pågår det nätverksarbete långt från de högtidliga sammanträdesborden och flotta banketterna. Det är möten mellan människor med gemensamma intressen helt utan gränser, det är nätverkande inom folkmusik och teater, inom idrott och näringsliv, inom museivärlden och inom många fler områden.
Tranströmer och fotboll gav extra mötesglädje
Britt Lundberg
Två sanningar närmar sig varandra. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv". Orden är svenske poeten Tomas Tranströmers.
Nordens ”Great Britts” och nordiska vänner i brexit-land
Britt Lundberg
Mitt första uppdrag som Nordiska rådets president är avklarat.
Samarbete stavas med två bokstäver
Britt Lundberg
Det finländska ordförandeskapsåret och därmed mitt år som president för Nordiska rådet har börjat.
Nordisk Ministerråd i en en stadig mere globaliseret verden
Dagfinn Høybråten
Vores tilværelse bliver hele tiden mere global. Det er en sandhed som gentages i flere og flere sammenhænge, og den gælder også for det nordiske samarbejde. Den prægede også i høj grad 2015 for Nordisk Ministerråd – på godt og ondt.
Kan Norden klare sig med et værdimæssigt udgangspunkt, som kan synes lidt naivt?
BLOGINDLÆG 27/11/2016
Fuldt tryk på nordisk erfaringsudveksling
Andrè H. Jamholt
På et uformelt møde mellem de nordiske integrationsministre og repræsentanter for ministerierne i København den 25. november blev det vedtaget at fortsætte samarbejdet om videns- og erfaringsudveksling på integrationsområdet.
Den nordiske svanen flyr videre
BLOGGINNLEGG 31/10/2016
Nordens tid er nu
Dagfinn Høybråten
De nordiske samarbejdsministre besluttede den 6. september 2016 at sætte yderligere kul på reformarbejdet i Nordisk Ministerråd. Målet er at Norden skal være verdens mest integrerede region. Det fortsatte reformarbejde skal sikre, at Nordisk Ministerråd forbliver relevant i en verden i forandring.
Følg sessionen via egen app, streaming og sociale medier
Sessionen 2016 er let tilgængelig digitalt.