Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

14 länders parlamentariker dryftade läget i Ukraina

24.11.14 | Nyhed
Hans Wallmark
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Parlamentariker från Nordiska rådet mötte på måndagen representanter för Baltisk församling, Benelux-parlamentet, Visegrad-länderna samt Georgien och Ukraina. På agendan stod den aktuella situationen i Ukraina, de globala och regionala implikationerna av Ukrainakrisen samt förslag på åtgärder som omvärldens parlament kan göra för att stödja demokratin, säkerheten och stabiliteten i landet.

– Att representanter för totalt 14 länder möts på detta sätt markerar stundens allvar. Alla länderna delar oron över att Ryssland så flagrant bryter mot ingångna internationella avtal, säger Nordiska rådets president Hans Wallmark.

Att ryska trupper befinner sig på ukrainsk mark samtidigt som den ekonomiska situationen försvåras av en hög grad av korruption gör situationen i Ukraina komplex. Wallmark konstaterar att det finns intresse för och efterfrågan på fler möten av detta slag där parlamentariker sinsemellan kan utbyta ofiltrerad information.

– Från Nordiska rådets sida markerade vi att vi står till förfogande med erfarenheter i Ukrainas reformarbete. Från Ukrainas sida är man särskilt intresserade av de baltiska staternas erfarenheter från demokratiseringsprocessen på nittiotalet, säger Hans Wallmark.

Enligt Wallmark visar mötet även att de europeiska länderna har en beredskap för att stå vid varandras sida i krissitutationer. Detta är viktigt också i förebyggande syfte.

– Utöver Krim i Ukraina finns det för närvarande också institutionella konflikter i Transnistrien i Moldavien och Abchazien i Georgien. Det är bekymmersamt, men mötet i dag visar att det finns beredskap för att hitta nya mötesformer som stöder demokratiutveckling, säger Hans Wallmark.

Från Nordiska rådets sida deltog utöver Hans Wallmark även 2015 års rådspresident, Höskuldur Þórhallsson (Island), samt presidiemedlemmarna Michael Tetzschner (Norge), Kimmo Sasi (Finland) och Bertel Haarder (Danmark).