Handlinger tilknyttet webside
Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Svensk

’’Kompetens går före nationalitet’’

- Det är kompetens och inte nationalitet som är viktigast när vi anställer människor. Det säger generalsekreteraren i Nordiska ministerrådet, Per Unckel som i torsdagens upplaga av Hufvudstadsbladet får skarp kritik för att han försämrat Finlands villkor i det nordiska. Outi Ojala, ordförande för Nordiska rådets finländska delegation menar att det nu är dags för en finsk ledare av ministerrådet.

31.08.2006

Ojala hävdar att Unckel sett till att duktiga finländare som sökt jobb vid ministerrådet har sidsteppats. Nu vill hon väcka debatt i Finland och ställer sig därför till förfogande när jakten på kompetenta finländska generalsekreterarkandidater inleds, skriver Hufvudstadsbladet.

– Inte säger jag nej om jag blir erbjuden jobbet, men Jan-Erik Enestam, nuvarande miljöminister, skulle nog bli en utmärkt generalsekreterare. Vi finländare borde vara mer intresserade av nordiskt samarbete, säger Outi Ojala.
Per Unckel generalsekreterare i Nordiska ministerrådet avgår vid årsskiftet och han menar att kritiken är helt felaktig.
- Nordiska ministerrådets sekretariat skall så långt det är möjligt spegla hela Norden. Samtidigt är det viktigt att vi anställer människor efter kompetens och inte pass, säger han och påpekar att Nordiska ministerrådet alldeles nyligt tillsatt två finska chefer för kontoren i St. Petersburg och Tallinn. Kravet på hög kompetens innebär också att tre av fem kontorschefer kommer från Finland. För att få en bred nationell spridning i sekretariatet är det viktigt att det finns många kompetenta sökande från alla länder, understryker Per Unckel.
Formellt är det de nordiska samarbetsministrarna som fattar beslut i frågan om vem som skall bli ny generalsekreterare.