Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Bättre riskanalys ger bättre cybersäkerhet

21.09.17 | Nyhed
Britt Lundberg och Sigurdur Emil omm cybersäkerhet
Photographer
Matts Lindqvist
Vi bör göra allt vi kan för att tekniken ska blir vår tjänare och inte vår herre. Det sade Nordiska rådets president Britt Lundberg i en debatt om cybersäkerhet i samband med rådets septembermöten i Reykjavik

Cybersäkerhet stod vid sidan av digitalisering högt på agendan på Nordiska rådets möten den 19-20 september. Britt Lundberg betonade de positiva aspekterna med digitaliseringen, men konstaterade också att utvecklingen öppnar upp för en del potentiella hot och utmaningar.

- Låt oss i alla skeden vara alerta och medvetna så att vi kan motverka de skadliga krafter som vill använda den digitala tekniken till att skada oss och våra samhällen, sade hon.

Ny teknik, ny kriminalitet

Sigurður Emil Pálsson, ordförande för det isländska cybersäkerhetsrådet, var inbjuden expert och visade med en historisk tillbakablick att nya tekniska landvinningar alltid fört med sig kriminalitet.

- Många problem skulle kunna lösas om fler gjorde riskanalyser kring den information de har, sade Sigurður Emil.

Han uppmanade till bättre säkerhetstänk och menade att alltför många i dag ”sätter många lås på huvuddörren, men har alla fönster öppna”.

Låt oss i alla skeden vara alerta och medvetna så att vi kan motverka de skadliga krafter som vill använda den digitala tekniken till att skada oss och våra samhällen, sade hon.

 

Både Britt Lundberg och Sigurður Emil Pálsson lyfte fram att det i dag pågår en hel del samarbete i Norden kring cybersäkerhet.

Ungdomens Nordiska råd kom under mötet i Reykjavik med ett uttalande där man uppmanar de nordiska länderna att säkra högsta möjliga skydd för medborgarnas privata data, oberoende om den hanteras av offentliga eller privata aktörer.

- Om vi vill vara föregångare i digitalisering, måste vi också säkra att våra medborgare njuter av det högsta möjliga skyddet av deras privata uppgifter, heter det i uttalandet.