Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Baskunskaper avgörande för utveckling i arbetslivet

03.06.16 | Nyhed
Hur ska vi höja den vuxna befolkningens kompetensnivå så att den svarar mot behoven på arbetsmarknaden? Det var kärnfrågan på expertseminariet om grundläggande färdigheter i Helsingfors förra veckan.

När OECD släppte sin rapport om nivån på vuxnas basfärdigheter i 40 länder härom året väckte den en del uppseende.

Rapporten visade på brister i alla nordiska länder. Till exempel har drygt var sjätte nordbo svaga färdigheter i läsning och/eller räkning.  

Som respons på rapporten initierade Danmark, dåvarande ordförandeland för det nordiska samarbetet, en arbetsgrupp i samarbete med Nätverket för vuxnas lärande, NVL, kring grundläggande färdigheter utifrån det danska förmanskapets program och intentioner.

Arbetsgruppens uppgift blev att ta upp utmaningar som presenterades i den nordiska delen av OECD:s rapport (PIAAC-rapporten).

Ett resultat av arbetsgruppen var ett nordiskt expertseminarium i Helsingfors kring temat grundläggande färdigheter, som ordnades förra veckan.

Under seminariet var det främst tre frågeställningar som diskuterades: Hur ska vi höja den vuxna befolkningens kompetensnivå så att den svarar mot behoven på arbetsmarknaden?

Bristfälliga baskunskaper försvårar inlärningsprocesser och fortlöpande uppdatering av kunskaper hos den arbetsföra befolkningen. Hur nås denna målgrupp?

Och, för det tredje, hur ser arbetslivet på behovet av baskunskaper som ett led i kunskapsutvecklingen?

Mötet konstaterade att frågan om baskunskaper är viktig i alla nordiska länder. Det är också viktigt att se på frågan både utifrån ett utbildnings- och arbetslivsperspektiv. Representanter från arbetslivet bekräftade på expertseminariet att baskunskaper är en viktig förutsättning för kompetensutveckling i arbetslivet och ett sätt att utveckla nordiska styrkepositioner.

 Seminariet ordnades av Undervisnings- och kulturministeriet, inom ramen för det finska ordförandeskapet i Nordiska Ministerrådet.  På seminariet presenterades bland annat arbetsgruppens rapport. Rapporten uppmärksammar vad som görs inom området basfärdigheter för vuxna i de olika nordiska länderna. På så sätt kan man identifiera behovet av nya satsningar som krävs för att behålla en fortsatt god nivå inom området utbildning av baskunskaper. Detta är viktigt för varje enskild individs förmåga att vara en aktiv deltagare i samhälls- och arbetslivet i Norden.

Seminariet definierade också några av de viktigaste tvärsektoriella utvecklingsområdena för att arbeta vidare med baskompetenser i Norden:

    • Det behövs fler vägledare och handläggare som behärskar området karriärvägledning
    • Vi behöver modeller för att räkna ut värdet av satsningar på medarbetarna
    • Hur operationaliserar man en politisk strategi för kompetenspolitik och utveckling av denna?
    • Hur anpassa utbildningen så att både nyanlända och de "inhemska målgrupperna" får del av ofta rättighetslagstiftad utbildning. Hur hittar vi nya former för bra uppsökande verksamhet.

 

Fotnot: PIAC star för Programme for the International Assessment of Adult Competencies. Den nordiska PIAAC-rapporten (2015) är ett produkt av det nordiska PIAAC-nätverket, som grundades av Nordiska Ministerrådet. Nätverket har medlemmar från alla nordiska länder.