Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Beredda att förverkliga klimatavtalet

26.01.16 | Nyhed
Hanna Kosonen
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Att förverkliga det nya klimatavtalet COP 21 i Norden kommer till stor del att bli en uppgift för de nationella parlamenten. Utskottet för ett hållbart Norden bjuder in alla ländernas miljöutskott för att staka ut en möjlig lagstiftningsväg.

Processen efter COP 21 innebär en starkare roll för parlamenten i klimatarbetet, bedömer utskottet för ett hållbart Norden. Eftersom klimatavtalet som blev klart i Paris i höstas inte är juridiskt bindande, måste länderna utveckla nödvändig lagstiftning. Målet om att bromsa temperaturökningen och bara acceptera en höjning på 1,5 grader, kräver snabba ambitionshöjningar i politiken.

 -Nu är det dags för parlamentarikerna att få avtalet att hända. Vi vill samla de nationella miljö- och energiutskotten för att göra samarbetet tajtare, säger Hanna Kosonen, ordförande i Utskottet för ett hållbart Norden.

Samlingspunkt

Vid sitt möte i Helsingfors den 24-25 januari föreslog utskottet att Nordiska rådet ska användas som en samlingspunkt för parlamentariker från hela norden när länderna ska förverkliga klimatavtalet.

De nationella fackutskotten bjuds in i maj i Oslo eller i september i Stockholm.

Utskottet vill också att de nordiska länderna ska pressa på EU att höja ambitionsnivån ytterligare utifrån åtagandet att minska våra utsläpp med 40 procent (i förhållande till 1990 års nivå), till år 2030,