De nordiske samarbejdsministre diskuterer fremtiden for ministerrådets kontor i Sankt Petersborg

03.03.15 | Nyhed
Nordenflaggan
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Fremtiden for Nordisk Ministerråds kontor i Rusland er på dagsordenen, når de nordiske samarbejdsministre mødes i næste uge. Spørgsmålet er, i hvilken form samarbejdet med Rusland kan fortsætte, efter at Rusland har føjet ministerrådets kontor til sin liste over udenlandske agenter. De diplomatiske anstrengelser, som Nordisk Ministerråd og den russiske regering har gjort sig, har ikke båret frugt.

Den 16. februar mødtes repræsentanter for Nordisk Ministerråd og den russiske regering i Moskva. Under forhandlingerne blev det gjort klart, at den russiske beslutning om, at Nordisk Ministerråds informationskontor i Sankt Petersborg er en udenlandsk agent står fast, og at der pt. ikke findes nogen forudsætninger for at fortsætte diskussionerne om at ændre kontorets status.

I løbet af de seneste uger har man på ministerrådets sekretariat i København foretaget en omhyggelig konsekvensvurdering af forskellige alternativer og muligheder.

- Det er en ulykkelig situation, udtaler generalsekretær Dagfinn Høybråten. Vi har gjort vores yderste ad diplomatisk vej, men det har ikke ført til det ønskede resultat. Nu er vi nødt til at tage en beslutning om, hvilke konsekvenser det vil have for Nordisk Ministerråds mulighed for at opretholde sin tilstedeværelse i det nordvestlige Rusland fremover.”

Nordisk Ministerråds kontor i Sankt Petersborg fik i januar, som følge af en beslutning i det russiske justitsministerium, status som ”udenlandsk agent”. I henhold til russisk lovgivning skal ngo'er med udenlandsk finansiering, som beskæftiger sig med politisk virksomhed, altid klassificeres som udenlandske agenter.

Ministerrådet og de nordiske lande har protesteret mod den russiske beslutning med henvisning til, at kontoret ikke driver politisk virksomhed. Ministerrådet har også pointeret, at dets samarbejde med de russiske myndigheder både på nationalt og lokalt niveau altid har fungeret fremragende, og at kontoret i al sin gøren og laden naturligvis følger den gældende lovgivning. Nordisk Ministerråd mener, at det faktum, at dets virksomhed i Rusland er blevet kategoriseret som ngo-virksomhed og dermed er omfattet af denne lov, er ulykkeligt, og at beslutningen bør ændres.

- Helt overordnet og grundlæggende er alle enige om, at det ikke er passende for de fem nordiske regeringer at bedrive noget, der kan betragtes som 'udenlandsk agentvirksomhed' i Rusland, pointerer Høybråten. Det ville være imod samtlige grundprincipper for Nordisk Ministerråds ageren i Rusland.

Ministerrådet har som følge af beslutningen om at ændre kontorets juridiske status valgt at begrænse sin virksomhed i Rusland kraftigt indtil videre.