Dialog mellem Ruslands udenrigsministerium og Nordisk Ministerråd

19.01.15 | Nyhed
De nordiska flaggorna
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Nu gøres der et forsøg på at sikre en acceptabel status for Nordisk Ministerråds kontor i Nordvestrusland gennem en intensiveret dialog.

 

Nordisk Ministerråd intensiverer dialogen med det russiske udenrigsministerium vedrørende en ændring af den juridiske status for ministerrådets kontor i Nordvestrusland.

– Jeg opfatter de seneste dages signaler fra udenrigsministeret som et udtryk for en reel vilje til en konstruktiv dialog om sagen, siger generalsekretær Dagfinn Høybråten.

Status for ministerrådets kontor i Sankt Petersborg er blevet diskuteret i et stykke tid, og diskussionen er blevet yderligere aktualiseret i den seneste uge, idet den lokale anklagemyndighed i Sankt Petersborg den 12. januar påtalte at ministerrådets virksomhed i Nordvestrusland er politisk. Ifølge russisk lov kræver dette en registrering som udenlandsk agent. Høybråten er utilfreds med denne fortolkning.

– Både Nordisk Ministerråd og de nordiske lande tager denne sag meget alvorligt, understreger Høybråten.

Nordisk MInisterråds aktiviteter i Sankt Petersborg har i 20 år været præget af et tillidsfuldt og godt samarbejde med Rusland. Ministerrådet understreger at de aktiviteter der udføres i Nordvestrusland har fungeret helt inden for rammerne af aftalerne med Den Russiske Føderation. Nordisk Ministerråd og de nordiske lande stræber efter at nå en løsning som gør det muligt at fortsætte aktiviteterne i Nordvestland.