Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norwegian Bokmål.

- En varig endring i forholdet til Russland

13.10.14 | Nyhed
Norges forsvarsminister, Ine Eriksen Søreide, deltok 13.oktober 2014 på en rundebordskonferanse om forsvarssamarbeid i Norden i regi av Nordisk råd på Stortinget. - Jeg er glad for den økte rollen Nordisk råd har tatt i diskusjonene om sikkerhetspolitikk, sa Eriksen Søreide. Forsvarsministeren betegner Nordens forhold til Russland som varig endret som en følge av situasjonen i Ukraina.

Ine Eriksen Søreide møtte konstituert president i Nordisk råd, Hans Wallmark (M) fra Sverige, politikere fra Nordisk råds presidium, den norske forsvarssjefen admiral Haakon Bruun-Hanssen samt øvrig representasjon fra de nordiske land for å diskutere forsvarspolitiske implikasjoner for europeisk sikkerhet og nordisk forsvarssamarbeid post Russlands annektering av Krim.

- Tilliten til Russland er brutt

- Situasjonen i Ukraina er en påminnelse om at Europa ikke er immun mot sikkerhetspolitisk uro, sa Marit Nybakk (Ap), sikkerhetspolitisk rapportør i Nordisk råds presidium, i sin åpningstale.

Den norske forsvarsministeren understreket at Russlands brudd på folkeretten i Ukraina har store sikkerhetspolitiske konsekvenser for Norden og Europa.

- Konflikten i Ukraina har ført til en varig endring i rammebetingelsene for europeisk sikkerhetspolitikk. Tilliten Russland har brutt ned, kan ikke bygges opp igjen til fulle. Russland har ikke bare vist en vilje til militærmakt, men også en betydelig forbedret evne til militærmakt.  Strategisk mobilitet har økt, samtidig som varslingstidene er sterkt redusert, sa Eriksen Søreide

- Post Krim står vi overfor et helt annet Europa og et helt annet Russland. Vi kan aldri gå tilbake til det forholdet Russland og Europa hadde, og vi må nå finne en ny måte å leve sammen, sa Hans Wallmark.

- Sterkt ønske om regionalt samarbeid

Norge har i 2014 hatt formannskapet i Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO). Formålet med NORDEFCO er å heve den operative effekten gjennom mer rasjonell produksjon og samarbeid over grensene. NORDEFCO har ingen permanent struktur, og oppfølgingen skjer nasjonalt med minimal administrasjon.

Eriksen Søreide har merket seg stor interesse for forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid i nordisk regi.

- Ulike sikkerhetspolitiske tilknytninger er slik jeg ser det ikke et hinder for samarbeid. NORDEFCO er et tillegg til EU og NATO- ikke et alternativ, og vi ser en stor interesse for regionalt samarbeid. For NATO landene er landene som står utenfor NATO etterspurt som en tett integrert og velkommen partner for samarbeid. Samtidig er det ikke alltid nødvendig at alle nordiske land skal være med for at det skal være nordisk samarbeid, sa den norske forsvarsministeren.

- Trenden er å samarbeide tettere

Et konkret eksempel på vellykket samarbeid, er samarbeidet om transportfly. Samarbeidsavtalen ble signert under det nordiske forsvarsministermøtet i Helsinki, 3. -4. desember 2013.

Les mer her: Signerer samarbeidsavtale om transportfly

Forsvarsministeren ser for seg at det nordiske samarbeidet kan bli enda tettere i fremtiden.
 - Vi tenker likt om mye i Norden, og trenden er å samarbeide tettere. Gjennom et bredt spekter av virkemidler – sivile og miltære – må vi sammen bidra til stabiltet og sikkerhet i våre nærområder, avslutter Ine Eriksen Søreide.

Les mer fra Nordisk råds rundebordskonferanse 2014 her:

Nordens värderingar hårdvaluta i försvarspolitiken

Se intervju med Marit Nybakk her: