Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Engagerat möte om gränshinder

10.09.14 | Nyhed
Strukturella hinder för fri rörlighet i Norden var ämnet när Gränsregionalt forum höll årsmöte i Morokulien på gränsen mellan Sverige och Norge.

Gränsregionalt forum är ett samarbete mellan Nordiska ministerrådet och de gränsregionala kommittéerna, och i år anordnades forumets årsmöte av den så kallade ARKO-regionen, regionen på båda sidor om gränsen vid huvudorterna Arvika i Sverige och Kongsvinger i Norge.

Claes Håkansson, seniorrådgivare på Nordiska ministerrådets sekretariat i Köpenhamn presenterade det nya Gränshinderrådet och dess arbete med att identifiera och stödja de nordiska samarbetsministrarnas ambition om att arbeta bort hinder för den fria rörligheten mellan de nordiska länderna.

-      Arbetet som sker i gränsregionerna är av stor betydelse för arbetet, menade Claes Håkansson.

Professor Karl-Johan Lundquist poängterade hur avgörande det är att alla berörda parter inklusive företag, offentliga myndigheter och regeringar engagerar sig för att riva gränshinder. Han, liksom andra talare, betonade strukturernas roll i sammanhanget. Det gäller för alla parter att bryta upp sådana som hindrar människors möjligheter att söka utbildning och försörjning över gränserna.

Ett femtiotal deltagare hade kommit till mötet från båda sidor om gränsen mellan Norge och Sverige.