Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norwegian Bokmål.

Enighet om enslige mindreårige asylsøkere

19.04.16 | Nyhed
Nordisk råds utvalg for velferd er enige om å arbeide for at asylbarns rettigheter prioriteres i samtlige nordiske land. I forbindelse med temasesjonen i Oslo, benyttet de anledningen til å besøke Hvalstad transittmottak i Asker.

Delegasjonen inkluderer politikere fra hele det partipolitiske spekteret, og ledes av norske Bente Stein Mathisen (H).

- Selv om vi kommer fra ulike politiske ståsted, er vi enige om at alle under 18 år som oppholder seg i Norden har krav på en god og trygg oppvekst, og at barns rettigheter slik de står beskrevet i FNs barnekonvensjon skal respekteres i samtlige nordiske land, sier Stein Mathisen.

Utvalget fikk under besøket høre om ungdommenes opplevelse av å være i mottaket, hvordan mottaket drives, situasjonen for barna som oppholder seg på mottaket, samarbeid med myndigheter, institusjoner og nærmiljø, og håndtering av situasjoner dersom barn blir borte fra mottak.

Alle under 18 år som oppholder seg i Norden har krav på en god og trygg oppvekst.

Opptatt av trygghet og rettsikkerhet

Nordisk råds utvalg for velferd i Norden arbeider for å styrke og utvikle den nordiske velferdsmodellen. Utvalgets målsetting er å skape bærekraftige løsninger på de utfordringene helse- og sosial sektoren står overfor. Enkeltmenneskets trygghet og rettsikkerhet er en vesentlig del av velferden, og essensielt for opplevelsen av frihet og livskvalitet for nordiske borgere- dvs. borgere som oppholder seg i Norden. Immigrasjonsspørsmål og integrering faller derfor inn under dette utvalget.

Om Hvalstad transittmottak

Hvalstad transittmottak ligger på Hvalstad i Asker kommune i Norge. Mottaket er en avlastningstransitt for enslige mindreårige asylsøkere i alderen 15 til 18 år. Botiden er normalt 1-2 måneder i påvente av intervju hos Utlendingsdirektoratet (UDI) og eventuell alderstesting.En driftsavtale med UDI innebærer 56 faste plasser og med mulighet for inntil 110 beboere. Hvalstad transittmottak satser stort på norskopplæring, undervisning i kost og ernæring, aktiviteter for beboerne og et godt informasjonsprogram. I tillegg bistår eksterne partnere med aktiviteter både innfor og utenfor mottakets område.