Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norwegian Bokmål.

Folkehelse er et parameter på bærekraftig velferd

27.11.15 | Nyhed
Camilla Stoltenberg hadde et tydelig budskap til de nordiske regjeringene da hun gjestet Holdbar nordisk velferds avslutningskonferanse i København:- Universelle tiltak rettet mot hele befolkningen er årsaken til at vi har god folkehelse i Norden, og det er nettopp tiltak som retter seg mot alle vi må fortsette med i fremtiden for å bevare og utvikle velferden.

De seneste 20 årene har forskning vist at vår region er preget av store ulikheter når det gjelder helse i befolkningen - og det stikk i strid med våre verdier om utjevning av sosiale forskjeller i samfunnet.

Direktør ved Folkehelseinstituttet i Norge, Camilla Stoltenberg, understreker derfor viktigheten av å inkludere hele befolkningen gjennom universelle tiltak.

- Tiltak som omfatter alle er ikke stigmatiserende, og vi vet at de reduserer antallet syketilfeller. Små helsegevinster for hvert enkelt individ gir store gevinster for samfunnet, sier Stoltenberg, som viser til Nordisk ministerråds satsing på kostholdsanbefalinger som et godt eksempel på et tiltak som fungerer.

Les mer om nordisk arbeid med kosthold her:

Jeg tror vi må satse mer på kunnskap og forskning for å finne årsakene til de ulikhetene vi ser i helse og velferd.

 Folkehelse for alle

- Den nordiske velferden er bygget på tanken om god folkehelse for alle. Slik har vi eksempelvis klart å bekjempe infeksjonssykdommer gjennom vaksinering, og vi har kommet langt i å bekjempe livsstilssykdommer gjennom alkoholpolitikk og røykeforbud. På dette området er vi et forbilde for resten av verden, sier Stoltenberg, som samtidig fremhever at arbeidet med folkehelse må prioriteres også i fremtiden dersom utviklingen skal fortsette å gå riktig vei.

- I dag ligger de nordiske land mellom plass nr.1 og plass nr.30 i statistikken over forventet levealder for menn på verdensbasis. Det er ingen grunn til at vi ikke skal kunne inneha de fem første plassene i fremtiden. Jeg tror vi må satse mer på kunnskap og forskning for å finne årsakene til de ulikhetene vi ser i helse og velferd. Eksempelvis har vi lite kunnskap om sammenhengen mellom helse i tidlige barneår og frafall i skolen. Det er også essensielt at når vi har kunnskap om et område, så må den kunnskapen integreres i tiltakene som iverksettes, avslutter Camilla Stoltenberg.

Les mer om Nordisk ministerråds program for å utvikle velferden i Norden her: