Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Hur skall öarna i Norden överleva?

19.05.15 | Nyhed
Hav
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Under nära tre års tid har Bornholm, Gotland och Åland arbetat tillsammans inom ramen för ett nordiskt ö-samarbete, och jämfört utgångspunkter, diskuterat utvecklingsmodeller och planerat aktiviteter kopplade till vuxnas lärande & arbetsliv.

Öarna i Norden är på mänga sätt dubbelt utsatta. De har en liten befolkning och ett minskande antal arbetsplatser. De kan inte alltid erbjuda högre utbildning. De kan ha en begränsad förmåga att anpassa sig till strukturomvandlingar. Allt detta gör det lockande för unga att flytta ”till något större”. Liksom i övriga världen är också öarna i Norden de som först känner av klimatförändringar och är extra känsliga för påverkan på naturen. Frågan är vad som skall och kan göras för att trygga framtiden på öarna, utan att ödelägga naturen. 

27-28 maj samlas de representanter för de tre öarna till en avslutande konferens på Bornholm. Temat är Hållbar turism, ett ämne som förenar behovet att utveckla företagsamheten med omtanke om naturen. Öarna erbjuder ett rum för att pröva nya idéer och sätt att utvecklas. Detta kan bidra både till den enskilda öns hållbara utveckling och till Nordens. Arrangör för konferensen är Nordiskt nätverk för vuxnas lärande (NVL), som är ett program under Nordiska Ministerrådet.

- Det är ett viktigt och aktuellt tema, säger NVLs danska landskoordinator Maria Marquard, som koordinerar ö-nätverkets verksamhet.
Enligt henne har mycket av nätverkets fokus legat på behovet att skapa nya arbetstillfällen.
- Dessa öar behöver fler jobb, men inte till vilket pris som helst. Genom att utveckla hållbar turism bidrar vi till en hållbar tillväxt. Vi skapar också know-how som kan bli en värdefull exportvara i framtiden, menar Marquard.

Verksamheten har hela tiden förankrats lokalt, och utgångspunkten har varit de lokala behoven. Genom lokala möten och seminarier har ö-nätverket undersökt hur de tre öarna kan dra nytta av att dela erfarenheter, diskutera och beskriva framtida insatser samt arbeta med gemensamma utvecklingsprojekt. Det finns intresse för mötesplatser och aktiviteter som anordnas både inom utbildningssektorn och mellan privata och offentliga företag och utbildning.

Mer om ö-nätverket kan du läsa här och mer om konferensen om hållbar turism här.