Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Invaderande ostron kan bli ny kustnäring

09.07.18 | Nyhed
Stillahavsostron
Photographer
Havforskningsinstituttet
Har din bästa badklippa ockuperats av tusentals vassa Stillahavsostron? Då är du inte ensam. Numera har det ovälkomna havsdjuret spritt sig till alla Nordens kuster. Och eftersom invasionen inte längre går att stoppa, undersöker nordiska forskare hur man kan dra nytta av ostronen och tjäna pengar på dem.

“If you can’t beat them – eat them”. Ja, så har redan några företag runt om i Norden resonerat. Turistföretag vid Danmarks kust har etablerat ostronsafari för turister, och livsmedelsföretag i Norge med skörd och försäljning.

Sedan i fjol pågår ett nordiskt forskningsprojekt som samlar kunskap om förutsättningarna för skörd och kommersialisering av Stillahavsostronen. Utgångspunkten är att det nu är omöjligt att försöka bekämpa den invasiva arten. 

Vem äger ostronen?

- Vi arbetar med att ta reda på vad som krävs för att vi ska kunna använda ostronen som en resurs. Då handlar det bland annat om vem som ”äger” ostronen och har rätt att skörda dem. Det handlar också om livsmedelssäkerhet, säger Stein Mortensen, forskare vid Havsforskningsinstitutet i Bergen, och projektledare.

Stillahavsostronet togs in till Norden runt 1980-talet för odling. Den kräver relativt hög temperatur för att föröka sig, men är samtidigt extremt flexibel och anpassningsbar. Runt 2006 skedde något dramatiskt.

Ödelägger badområden

- Då startade spridningen explosionsartat med början i Danmark. Den fördes vidare med strömmarna till Bohuslän i Sverige och Oslofjorden i Norge. Plötsligt fanns miljontals ostron vid våra kuster, säger Stein Mortensen.

Miljömyndigheterna såg biologiska förändringar i havsmiljön och ödelagda frilufts- och badområden. Men samtidigt såg fiskeri- och livsmedelsmyndigheterna en potentiell resurs.   

Det nordiska projektet ska balansera dessa två perspektiv – att värna om havs- och kustmiljön och undersöka möjligheten att kommersialisera Stillahavsostronet.

Bakterier och virus

Ostronen skördas enklast på grunt vatten – men här lurar även hälsofarorna. Ostronen kan innehålla både bakterier, alggifter och virus. För att de ska bli säkra och ätliga behöver ostronen kontrolleras och eventuellt renas med sjövatten.

 – Det är en fin produkt och det finns många spännande sätt att tillaga den, säger Stein Mortensen som själv har skrivit en ostronkokbok.

Slutrapport ger svar

Nästa år kommer det forskningsprojektet att presentera sina resultat i en rapport. Det kommer att ge förslag om vad som är möjligt att göra, både för att rädda badstränder och skyddsvärda kuster – och för att utnyttja ostronen kommersiellt.