Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

"Konst och demokrati! - Östersjöfestivalen bjuder in till seminarium

17.08.15 | Nyhed
Hans Wallmark
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Vad har konsten för betydelse för utvecklingen av demokrati och öppna samhällen? Den frågan ställs på ett seminarium i samband med Östersjöfestivalen i Stockholm, hvor blandt andre Hans Wallmark och Pyry Niemi, riksdagsledamöter i Sverige och medlemmar i Nordiska rådet deltager.

Den ryska annekteringen av Krim och det ryska stödet till separatister i östra Ukraina har påverkat samarbetet också i Östersjöregionen. Under 2014 då Sverige var ordförandeland för Nordiska Rådet avlystes flera planerade möten med ryska parlamentariker.

Nordiska politiker önskar trots allt ett fortsatt samarbete på de områden där det är möjligt och här är kulturen en viktig gränsöverskridande faktor.

Det här är inramningen till seminariet ”Konst och demokrati” som arrangeras i samband med Östersjöfestivalen i Stockholm.

Paneldebat

I panelen sitter Hans Wallmark och Pyry Niemi, riksdagsledamöter i Sverige och medlemmar i Nordiska rådet, samt parlamentarikerna Valerijus Simulik och Dalia Teiserskyte från Litauen. Också ryska parlamentariker bjöds in, men de hade inte möjlighet att delta.

Debatten inleds med ett anförande av författaren och föreläsaren Madeleine Hjort, som bland annat skrivit ”Konstens betydelse”, en bok om sambanden mellan konst, demokrati och yttrandefrihet.

Moderator är journalisten, författaren och Rysslandskännaren Sophie Heine.

Seminariet arrangeras den 26 augusti klockan 17-18.30 i Berwaldhallens övre foajé. Seminariet är ett samarbete mellan Nordiska Rådet, Nordiska ministerrådet och Sveriges radio.

Inträdet är fritt och språket är svenska.

Parlamentariker kring Östersjön samarbetar i BSPC, Baltic Sea Parliamentary Conference, som håller sin årliga konferens 30.8-1.9 i Rostock.

Länkar:

Östersjöfestivalen 2015

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3429

 Østersø parlamentarikernes samarbejde i BSPC

http://www.bspc.net/