Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Kunskapstriangeln vill göra samhället bättre

07.11.14 | Nyhed
Hur kan undervisning, forskning och innovation samverka så effektivt som möjligt för att förbättra samhället? För några år sedan myntades begreppet kunskapstriangeln för att uttryckligen beskriva samarbetet mellan dessa tre. Men Kunskapstriangeln är också ett internationellt forskningsprojekt, initierat av Nordiska ministerrådet.

Nordiska ministerrådet har sedan år 2011 finansierat projektet Kunskapstringeln, som har som mål att bygga upp av ett aktivt nätverkssamarbete mellan nordiska och kinesiska universitet och högskolor, med med sikte på att uttryckligen skapa resultat som ger konkret nytta i samhället. En annan målsättning har varit att öka kunskapsutbytet både vad gäller kommersialisering och innovation.

- Nätverksbygget har varit framgångsrikt, säger projektkoordinator Halina Gottlieb. Vår framtida målsättning är att hitta möjligheter att på ett hållbart sätt utvidga de nordiska nätverken och att initiera samarbete med både fler europiska och världsomfattande organisationer. På det sättet hoppas vi att kunskapsöverföringen och samverkan mellan humanistiska vetenskaper och teknologifältet blir ännu smidigare.   

Två stora nätverksgrupper har skapats inom projektet, en nordisk grupp bestående av 4 inter-nordiska nätverk, och en sino-nordisk grupp som består av 6 nätverk som inkluderar både kinesiska och nordiska parter.

På ett seminarium i EU-parlamentet den 17.11 kommer nu konkreta resultat av nätverkens samarbete, både metoder och konkreta exempel, att presenteras av en rad experter från de två nätverksgrupperna och andra inbjudna gäster.

Tanken bakom seminariet är att förenkla och förbättra kontakterna på både mikro- och makronivå mellan forsknings-, utbildnings- och affärsexpertisen. Samtidigt strävar seminariet till att ge inspiration till innovativt samhälleligt tänkande genom att kombinera idéer och kunskap från områden som design, kultur, välfärd och företagande.

På längre sikt vill Kunskapstriangeln utvidga nätverken ytterligare, och skapa en bred och kontinuerlig världsomspännande innovativ samverkan mellan undervisning, forskning och affärsliv.

Seminariet är öppet för intresserade.