Handlinger tilknyttet webside

Lehdistönvapaus ahtaalla Venäjällä

Pohjoismaisen lehtimieskeskuksen (NJC) vastikään julkistamassa uudessa raportissa todetaan, että pohjoismainen tuki on edelleen tarpeen venäläisten toimittajien täydennyskoulutuksessa.

22.02.2010

35.000 Venäjällä on 35 000 rekisteröityä lehteä, lähes 1 000 radioasemaa ja toista tuhatta televisiokanavaa, joten Dmitri Medvedevin ja Vladimir Putinin uuden Venäjän mediatarjonta on valtava.

Vapaa, riippumaton lehdisto on silti edelleen suhteellinen käsite.

Televisiota hallitsevat kanavat, jotka ovat joko suoraan Venäjän valtion hallussa tai lähellä poliittista valtaa olevien yhtiöiden omistuksessa.

Valtiolliset mediat ovat myös vaihtoehtoisiin medioihin verrattuna huomattavasti paremmin kansalaisten ulottuvilla. Valtiolliset lehdet ovat halpoja ja niitä levitetään tehokkaasti. Valtiollinen tv näkyy kaikkialla.

Lehdistönvapaus on sekä taloudellisesti että henkisesti ahtaalla eri puolilla Venäjää. Riippumattoman lehdistön puolesta taistelevien venäläistoimittajien asema on käynyt yhä vaikeammaksi.

Muun muassa nämä seikat käyvät ilmi Pohjoismaisen lehtimieskeskuksen vastikään julkistamasta uudesta raportista.

- Talouskriisi on ravistellut rajusti maata, joka on maailman suurin energiantuottaja ja –viejä. Se on kaventanut entisestään lehdistönvapautta, ja Venäjän yhteiskuntaoloista on vaikea käydä järkevää julkista keskustelua, raportissa todetaan.

Lehdistönvapaus on heikentynyt

- Raportin mukaan mediaa ei edelleenkään pidetä Venäjällä tasapuoliseen tiedonvälitykseen pyrkivänä instituutiona vaan vallan välineenä.

Venäjän lehdistön vapaus on heikompi vuonna 2010 kuin 10 vuotta sitten, nimetön lähde toteaa raportissa.

Raportin mukaan Pohjoismaiden ja Venäjän välistä yhteistyötä tulisi jatkaa lehdistönvapauden parantamiseksi, niin että toimittajat saisivat mahdollisuuden harjoittaa vapaasti rakentavaa ja kriittistä yhteiskunnallista journalistiikkaa.

Pohjoismaisen lehtimieskeskuksen projekti saa tukea Pohjoismaiden ministerineuvoston Luoteis-Venäjän osaamis- ja verkosto-ohjelmasta.

Lue raportti

Pohjoismainen lehtimieskeskus

Kontakter

Anders Lange Gsm: +45 21 46 63 60 S-posti: al@update.dk