Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Likartade utmaningar är en god grund för samarbete

13.03.15 | Nyhed
Det finns goda möjligheter för ett utvecklat samarbete mellan Nordiska Ministerrådet och Québec i Canada. Det som framförallt betonas är forsknings- och teknologisamarbete med fokus på förnybar energi och transportfrågor, hälso- och utbildningsfrågor, samt en bättre förståelse för de mekanismer som styr den ekonomiska utvecklingen i de respektive regionerna.

Dessa tre områden kan kopplas till överrubriken "hållbar utveckling", och de betonas i den avsiktsförklaring om samarbete som Nordiska Ministerrådets generalsekreterare Dagfinn Høybråten och Quebecs premiärminister Philippe Couillard undertecknade i samband med konferensen International Symposium on  Northern Development om nordiskt samarbete i slutet av februari.

Konferensen, som bidrager til Québecs flerårige strategi förr utveckling i nord kallad Plan Nord, samlade mer än 450 personer som hade möjlighet att delta i 75 olika præsentationer under den tre dagar lång konferensen.

- Konferenser av det här slaget, där både politiker, experter och tjänstemän möts och kan utbyta tankar och idéer, är en viktig del av ett aktivt nätverksbyggande, säger generalsekreterare Dagfinn Høybråten.

Nordiska Rådet och Nordiska Ministerrådet har över 60 år av framgångstrikt nordiskt samarbete bakom sig, och det arbetet intensifieras ständigt. Samarbetet med Canada är ett led i Nordiska Ministerrådets strävan att utvidga det här etablerade samarbetet, med syfte att göra de nordiska värderingarna och den nordiska modellen kända också utanför Nordens gränser.