Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Lillestrøm mötesplats för lärande på arbetsplats

07.03.14 | Nyhed
Den 11 och 12 mars arrangerar Norge den andra mötesplatsen i det treåriga projektet om lärande på arbetsplatser. Projektets syfte är att stärka kvaliteten inom den grundläggande formella yrkesutbildningen för unga och vuxna. Projektet involverar alla nordiska länder.

Inom ramen för programmet Hållbar nordisk välfärd pågår ett treårigt utvecklingsprojekt om lärande på arbetsplatsen. Projektet har som mål att möta de utmaningar som de nordiska länderna står inför när det gäller att säkra lärlings- och praktikplatser samt kvaliteten inom lärande på arbetsplatsen samt att öka andelen som fullföljer utbildning på gymnasienivå.

Skolverket, leder och samordnar projektet, där de nordiska länderna samt Färöarna och Åland anordnar Mötesplatser. Den första Mötesplatsen hölls i Stockholm i november 2013. Fritjof Karlsson, kansliråd på utbildningsdepartementet inledde mötet med att tala om vikten av att jämföra sig med andra.

– För att kunna förklara sin egen situation måste man först förstå sitt eget utbildningssystem, och det är ganska svårt. Både systemet och personerna som verkar inom det är inbäddade i samhället och i olika föreställningar. Det är därför ett internationellt samarbete är så viktigt. Det ger en möjlighet att se sitt eget utbildningssystems styrkor och svagheter med andras ögon.


En fråga som återkom i Stockholm var hur skolan kan kvalitetssäkra handledares kompetens och själva utbildningen. När arbetsplatsförlagt lärande diskuteras i Sverige, så handlar frågan ofta om tillgången på arbetsplatser, inte hur handledning och handledare ska utvecklas och hur skolan ska säkerställa att de håller tillräcklig kvalitet.

Andra nordiska deltagare konstaterade också att de elever som går lärlingsutbildningar ibland får göra ett jobb på sina arbetsplatser, de får inte en utbildning. Detta var en fråga som många av de övriga nordiska länderna också brottades med.

Läs ett längre referat från Mötesplatsen i Stockholm.

Mötesplats i Lillestrøm 11-12 mars

Norge arrangerar den andra Mötesplatsen i projektet och har valt att fokusera på lärlingssystemet, utbildningskontorens roll och kvalitet inom yrkesutbildningen. Dessutom kommer tre försöksverksamheter att presenteras: ”veksling”, ”hospitering” och ett förstärkt sista gymnasieår (Vg3). Dessa tre verksamheter ingår som delar i det norska projektet inom lärande på arbetsplats.
Nästa Möteplats planeras till Färöarna i maj 2014.

Läs mer om projektet Lärande på arbetsplats.