Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norwegian Bokmål.

Nå foreslås en sterkere posisjon for samene i Nordisk råd

27.01.16 | Nyhed
Norske samer

Norske samer 

Photographer
Karin Beate Nøsterud/norden.org
Nordisk råd vil styrke sin relasjon til Samisk parlamentarisk råd. På sitt møte i Helsingfors 26. Januar besluttet Nordisk råds presidium å foreslå at Nordisk råd bevilger Samisk parlamentarisk råd utvidet observatørstatus.

Utvidet observatørstatus innebærer at samiske representanter får rett til å delta i utvalgsmøter i Nordisk råd der spørsmål som berører samene behandles. Den utvidede observatørstatusen gir ikke de samiske representantene stemmerett. Utvalgene avgjør hvilke møter de samiske representantene innkalles til.

Samene har argumentert for fullt medlemskap med henvisning til sin status som anerkjent urfolk i Norden, noe som atskiller dem fra andre nordiske minoritetsgrupper.

De tre sametingene har allerede observatørstatus i Nordisk råd, noe som gir dem rett til å delta i Nordisk råds sesjon.

Samisk parlamentarisk råd er samarbeidsorgan for sametingene i Norge, Sverige og Finland, og rådets status i det offisielle nordiske samarbeidet har blitt diskutert siden rådet leverte inn en søknad om medlemskap i Nordisk råd i desember 2014. Søknaden kunne ikke godkjennes med henvisning til Helsingforsavtalen, som slår fast at Nordisk råd består av representanter for suverene staters parlamentariske forsamlinger. De selvstyrte områdene Færøyene, Grønland og Åland, som alle tre har lovgivende forsamlinger, har tidligere fått dispensasjon fra denne regelen.

– Vi er glade for at vi kom fram til et felles vedtak. Det er viktig at samene får mulighet til å uttale seg i spørsmål som berører dem selv, sier Nordisk råds parlamentarikere Carl Haglund fra Finland, Phia Andersson fra Sverige og Gunvor Eldegard fra Norge, som satt i en arbeidsgruppe som forberedte saken.