Norden som brobygger i klimaforhandlingene

28.01.15 | Nyhed
Christina Gestrin
Avstanden mellom i-land og utviklingsland var stor under klimaforhandlingene i desember i fjor. Nordisk råds Miljø- og naturressursutvalg oppfordrer de nordiske regjeringene til å bygge tillit mellom forhandlingspartene i begge leire.

Dagens utslippsutvikling forventes å gi en temperaturøkning på rundt fire grader i dette århundret. Det vil i så fall gi høy klimarelatert risiko, med dramatiske og omfattende virkninger på unike og truede økosystemer, utryddelse av flere arter og alvorlige konsekvenser for matsikkerhet. 

Christina Gestrin, ledere av Nordisk råds Miljø- og naturressursutvalg, er bekymret for fremdriften i de globale klimaforhandlinger etter COP20 i Lima i desember 2014. 

- Den nåværende generasjonen av politikere er den siste som kan løse klimakrisen før den når et omfang som det kan være vanskelig, for ikke å si umulig å kontrollere med meget negative konsekvenser for levevilkår og sikkerheten i verden, uttaler Christina Gestrin i forbindelse med Nordisk råds januarmøter på Åland.
 

Brobygger til Afrika

Under klimadebatten på Nordisk råds møter på Åland denne uken diskuteres kløften mellom i-land og u-land i klimaforhandlingene. Gestrin mener de nordiske landene kan spille en vesentlig rolle som brobygger til flere u-land. 

- De nordiske landene er viktige aktør på bistandsområdet og har bygget opp gode relasjoner til mange afrikanske land. Denne styrkeposisjon må vi utnytte til å styrke tilliten mellom i-land og u-land i klimaforhandlingene. Tillit er en forutsetning for en avtale på COP21 i Paris», uttaler Steen Gade, medlem av Nordisk råds Miljø- og naturutvalg.

Nordisk råd besluttet å rette en henvendelse til de nordiske lands regjeringer om å gå sammen for å bygge opp tilliten mellom i og u-land i klimaforhandlingene. Nordisk råd mener også at de Nordiske land bør med utgangspunkt i det vellykkede nordiske samarbeidet på klima- og energiområdet arbeide for å gjøre nordiske erfaringer mer synlige ved COP21 i Paris.