Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Norden stödjer samarbete med Ryssland inom forskning och utbildning

18.03.16 | Nyhed
Handelshögskolan i Göteborg
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Nordiska ministerrådet har beslutat att fortsätta det nordisk-ryska samarbetet inom högre utbildning och forskning under åren 2016-2017. Ansökningstiden till programmen är öppen och deadline för ansökningar är den 3 maj.

Ministerrådet har avsatt 14 miljoner danska kronor för det tvååriga programmet. Halva summan är avsedd för samarbetsprojekt inom utbildning och halva för forskningssamarbete.

Forskningssamarbetet administreras av NordForsk, som är en institution under Nordiska ministerrådet (NMR), och samarbetet kring högre utbildning administreras av SIU, Senter for internasjonalisering av utdanning i Bergen, på uppdrag av NMR.

Ansökningar till forskningsområdet är avsedda för redan existerande Nordic Centres of Excellence samt för forskningsprojekt som redan får stöd från NordForsk. Ansökningar riktas till NordForsk.

Ansökningar till samarbetsprojekt inom högre utbildning ska riktas till SIU.

Det ryska samarbetsprogrammet bygger på ett samförståndsavtal mellan NMR och Rysslands undervisnings- och forskningsdepartement. Enligt avtalet ska projektens ryska samarbetspartners bidra med motsvarande summa som de nordiska partnerna.

Samarbetet inom forskning och utbildning är Nordiska ministerrådets största program med Ryssland.