Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Nordens barnombudsmän samlade

27.05.16 | Nyhed
Nordiska barnombudsmän
Photographer
Anna Rosenberg
Nordens barnombudsmän har samlats i Köpenhamn för ett samtal om barns rättig­heter. Deras möte kommer att resultera i ett gemensamt uttalande för ensamkommande flyktingbarn.
Även barnkonventionen som lag och metoder för att säkerställa barns delaktighet debatterades under nordiskt barnrättsmöte 2016.

Norden ska vara bästa platsen i världen för barn och unga. Det står i Nordiska ministerrådets nya strategi.

Hur kan Norden på bästa sätt säkerställa barn och ungas rättigheter?

I samtalet med Nordens barnombudsmän fick publiken lyssna till deras nationella utmaningar och kraften i det nordiska samarbetet.

Strategier anpassade efter barnens verklighet


Børnetalsmand Aviâja Egede Lynge beskrev att Grönlands största utmaning var att anpassa strategier för barn och ungas rättigheter, till den verklighet barnen lever i.

– Strategier måste anpassas efter olika kulturella sammanhang. På Grönland har vi ett enormt geografiskt område med många och små samhällen. Vi har regioner med egen kultur. Övergrepp behöver rapporteras om vi ska kunna erbjuda insatser. I små samhällen anmäls inte missförhållanden. Vuxna skyddar vuxna. Vi måste hitta lokalt anpassade metoder.

”Vuxna vet inte heller vad som är bäst”

Barnombudsmannen i Sverige granskar varje år ett område. Resultaten samlas i en rapport som lämnas till regeringen.
– Vi börjar varje tema med att inkludera dem det berör - barn och unga, säger barnombudsman Fredrik Malmberg. Årets rapport ”Respekt”, om barn med funktionsnedsättning, visar att dessa barn är trötta på inställningen att ”det är synd om oss”. De vill inte bli stämplade, ses som offer eller överbeskyddas, säger Fredrik Malmberg.

Han konstaterar att barnen i rapporten efterlyser information, möjlighet till delaktighet och ett liv i trygghet. De vill slippa kränkningar och våld. Han lyfter en röst ur rapporten, från Moa:
– Ibland vet barn inte alltid vad som är bäst för dem själva. Men det vet inte vuxna heller. Jag tror att man måste föra någon slags dialog.

Barnkonventionen som lag


Norge gjorde barnkonventionen till lag 2003. Hur har lagen förändrat situationen för barns rättigheter i Norge?

Anne Lindboe, barneombud i Norge, berättar för publiken om effekterna av lagstiftningen:
– Barnkonventionen har gett stor effekt. Inte bara symbolisk, som vissa tror. Vi ser en förändrad mediabild, ökad kunskap om barnkonventionen och ökad aktivitet i rättighetsarbetet.

Nordiskt upprop är på gång


Per Larsen - formand for børnerådet i Danmark, lyfte frågan om ensamkommande:
– Flyktingströmmen till Norden är en enorm utmaning som sätter press på våra system, men när ett barn har anlänt så är det vår skyldighet att behandla dem väl. Barn drabbas hårt av nedskärningar och det brister i ensamkommandes rätt till skolgång och hälsovård.

Hamza Ibrahim, från Ensamkommandes Förbund, frågar barnombudsmännen om det existerar en handlingsplan för respektive land, gällande gruppen ensamkommande i Norden:


– Nordens barnombudsmän kommer inom kort att göra ett uttalande om barn på flykt. Frågor om familjeåterförening, uppehållstillstånd och särskild hänsyn till ensamkommande kommer att inkluderas. Ett gemensamt upprop är på gång, hälsar Sveriges barnombudsman Fredrik Malmberg.

 

De nordiska barnombudsmännens gemensamma uttalande finns här: