Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Nordens värderingar hårdvaluta i försvarspolitiken

13.10.14 | Nyhed
Ryssland vill helst se så mycket oenighet som möjligt i omvärldens försvars- och säkerhetsdebatt. I den rådande situationen är därför nordiska försvarssamtal och -konsultationer särskilt viktiga för att skapa helhet, säger Hans Wallmark, tillförordnad president i Nordiska rådet.

Hans Wallmark (M) ledde på måndagen rundabordssamtalet om nordisk försvarspolitik i Oslo, som utöver parlamentariker från Nordiska rådets presidium också omfattade Norges försvarsminister Ine Eriksen Søreide samt nordiska ambassadörer, statssekreterare, militära representanter och försvarsexperter.

Ett genomgående tema vid rundabordssamtalet var att det fanns ett Europa före annekteringen Krim och ett annat Europa efter.

– Det nya Europa efter Krim kan hitta en relation till Ryssland igen, men det kan aldrig bli samma relation som vi hade tidigare, säger Hans Wallmark.

– Det som utmärker det nya agerandet är att det finns ett yttre makthot med ryska soldater och trupper men också ett inre hot i form av ett propagandamaskineri som producerar lögner och fabricerar påståenden.

Viktigt enligt Wallmark är att Norden också samverkar med närområden som Baltikum, Polen och Tyskland då det gäller säkerhetspolitiken.

Värderingar från väst ett potent motvapen

Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid Rysslandsprogrammet på Totalförsvarets forskningsinstitut bekräftar att det nordiska samarbetet kan ha en kraftfull verkan.  

– De nordiska och europeiska värderingarna är vår hårdvaluta, det är det som Ryssland är rädd för, säger Vendil Pallin, som vid rundabordssamtalet gav en lägesbild av det Ryssland som uppstått efter händelserna i Ukraina.

Enligt Vendil Pallin har Ryssland flyttat fram positionerna och stegvis brutit mot folkrätten och konventionell krigsföring på ett subtilt sätt som olika typer av regionala samarbeten kan hjälpa till att sätta stopp för.

Hon understryker också det positiva i att sanktionerna mot Ryssland kommer att bita på sikt, och att Rysslands ledning ogillar enigheten kring sanktionerna i Norden och Europa.

– Negativt är att vi inte kan påverka Ryssland, förändringen måste komma inifrån. Jag ser heller ingen lätt väg framåt för Ryssland. Det är den ryska befolkningen som betalar priset, bl.a. i form av sämre levnadsstandard, säger Carolina Vendil Pallin.

Rundabordssamtalet om nordisk försvarspolitik arrangerades för andra årets i följd på initiativ av Nordiska rådet. Mötet hölls i Oslo med anledning av Norges ordförandeskap i det nordiska försvarssamarbetet NORDEFCO. Nordiska rådet följer upp rundabordssamtalet vid sin session i Stockholm den 28-30 oktober.