Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norwegian Bokmål.

Nordisk råd lader opp i Oslo

31.08.15 | Nyhed
Stortinget
Photographer
Johannes Jansson
Nordisk råd samles i Oslo 8.- 9.september for å diskutere hvilke reformer som er nødvendige for å få optimalt utbytte av det nordiske samarbeidet. Årets septembermøter er startskuddet på en politisk høst der parlamentarikerne retter blikket mot de internasjonale utfordringene vår region står overfor.

- Ofte spør folk fra andre deler av verden meg hva som er limet i det nordiske samarbeidet. Jeg er overbevist om at svaret er at vi virkelig vil utvikle våre samfunn sammen, og at vi ser store fordeler med å gjøre det i fellesskap. Imidlertid opplever jeg at det parlamentariske samarbeidet kunne vært mer effektivt og omfattende, derfor er reformer nødvendige, sier Nordisk råds direktør, Britt Bohlin.

En ambisiøs internasjonal agenda

I tillegg til arbeidet med reformer, har presidiet, utvalgene og partigruppene en ambisiøs agenda som vier oppmerksomhet til de store, felles utfordringene i de nordiske land.

Russland
Forholdet mellom Russland og de nordiske land har blitt gradvis mer anstrengt etter fjorårets annektering av Krim. Nordisk råd har en lang tradisjon for dialog med russiske parlamentarikere, men har Russland nå blitt et land det er umulig å snakke med? Dette spørsmålet vil bli tatt opp av presidiet som nå utvikler en ny strategi for samarbeidet med Russland.

Giftfri hverdag
Samarbeidet mellom EU og de nordiske land opptar parlamentarikerne. Kjemikalielovgivning er ett eksempel på et politisk område der samarbeidet med EU står sentralt. Nordisk råd har i en årrekke engasjert seg i kampen mot hverdagskjemikaliene, og kom i fjor med en uttalelse som nå er i ferd med å følges opp i de relevante utvalgene.

Uttalelse: Nordisk råd etterlyser en giftfri hverdag

Menneskehandel
Nordisk råds parlamentarikere retter også fokus mot det økende problemet med menneskehandel. Alle de nordiske land har egne handlingsplaner mot menneskehandel, og Nordisk ministerråd har arbeidet med problemstillingen de seneste femten år. Likevel stiger antall offer. Parlamentarikerne er nå i ferd med å utforske hvordan Norden kan intensivere bekjempelsen av det mange betegner som «vår tids slaveri».

Øvrige tema som vil diskuteres under septembermøtene er blant annet pantesystem, fiskeoppdrett, el-nettverk, arbeidsliv, barn- og unges psykiske helse samt kultur. Mer informasjon om Nordisk råds utvalg og saker finnes på Nordisk råds hjemmesider, og det er mulig å følge rådets aktiviteter på Twitter @nordensk og #nrpol.

Nordisk råd er det offisielle nordiske samarbeidets parlamentarikerforsamling. Rådets møter i Oslo foregår både i partigrupper og i utvalg. Selve møtene er ikke åpne for publikum, men pressen har mulighet for å gjøre intervjuer i pausene. I plenum samles Nordisk råd neste gang ved sesjonen i Reykjavik 27.-29.oktober.