Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Nordiska finans- och ekonomiministrar om det ekonomiska läget och effektivisering av offentlig sektor

28.10.14 | Nyhed
 Nordiskt finansministermöte i Rosenbad
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Nordiska framgångar i avtal med skatteparadis, konkurrens i offentlig sektor och det rådande ekonomiska läget var några av ämnena för mötet mellan de nordiska ländernas finans- och ekonomiministrar i Stockholm, den 28 oktober.

 

 

Ministrarna konstaterade att de ekonomiska utsikterna fortsätter att hållas tillbaka av den svaga återhämtningen i Europa. Länderna underströk vikten av fortsatta ekonomiska reformer som främjar tillväxt och ökad sysselsättning. Ministrarna diskuterade reformarbetet som berör EU/EES-länder med särskilt fokus på regleringar av finansmarknaden.

På dagordningen stod också frågan om effektivisering i offentlig sektor, inklusive hur konkurrensutsättning kan utformas för att nå effektivitets- och kvalitetsvinster till gagn för medborgarna och samhället. För att fördelarna ska förverkligas krävs bland annat tillförlitlig och korrekt information samt god upphandlings och utvärderingskompetens.  

De nordiska ministrarna tog med tillfredsställelse emot slutredogörelsen för det fleråriga nordiska projektet om informationsutbyte med skatteparadis som avslutades i september. I stort sett alla skatteparadis omfattas nu av avtal med de nordiska länderna. Projektet som inleddes 2006 har varit mycket framgångsrikt och har medfört att skatteintäkterna från beskattningsbara tillgångar utomlands ökat betydligt.

 De nordiska länderna är samtidigt aktiva i det globala arbetet för att säkra en rättvis och effektiv beskattning över landgränserna. Länderna stöder fullt ut att den globala standarden enligt OECD för automatisk informationsutväxling träder i kraft så tidigt som möjligt.

Mötet hölls inom ramen för samarbetet i Nordiska ministerrådet, där Island i år är ordförande.