Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Nu är ungdomsfrågorna på banan

28.09.16 | Nyhed
Sillat Broar
Photographer
Anna Rosenberg
Gör det enklare för ungdomar att arbeta samtidigt som de studerar. Synliggör den växande fattigdomen bland unga. Bygg offentliga unisextoaletter. Tre budskap från den nordiska ungdomskonferensen Sillat-Broar i Helsingfors.

Det gamla tivolit Borgbacken mitt i Helsingfors har egentligen stängt för hösten. Men det öppnade ändå grindarna för 150 personer inresta från alla de nordiska länderna, Åland, Grönland och Färöarna den 26-28 september.

Hälften ungdomar, hälften vuxna med något inflytande över arbetsmarknads-, social,- utbildnings- och kulturpolitik arbetade intensivt ihop under två dagar  - och åkte en tur i berg-och dalbanan.

Synliggör problemen!

De skulle hitta politiska lösningar på några utmaningar som tynger många unga i Norden i dag – svårigheten att få jobb, en växande ungdomsfattigdom,  psykisk ohälsa.

En bra början vore att de nordiska länderna tar fram bra och jämförbar statistik som visar hur stor ungdomsfattigdomen är, anser Emilie Weski från Föreningen Nordens ungdomsförbund.

- Ungdomar är osynliggjorda i den statistik som handlar om fattigdom, säger hon. 

Först när man kan se kopplingen mellan nordiska ungdomars långa studieperiod, deras sena inträde på arbetsmarknaden och fattigdomen i åldersgruppen 18-25 år – kan man sätta in politiska åtgärder.

En annan god start vore att sluta definiera människor utifrån deras kön.

Låt oss slippa könsboxen

- Vuxna pratar så mycket om flickor och pojkar. Men alla barn och unga har rätt att slippa bli placerade i två olika lådor, och i stället bli behandlade som människor, säger Hedwig Spindler, queeraktivist från Stockholm..  

En utökad möjlighet att arbeta och studera samtidigt skulle vara en stor hjälp för unga som hamnar i fällan ”för oerfaren för den första jobberfarenheten” , tycker Dag Henrik Nygårds, juridikstuderande från Bergen.

- Fler arbetsplatser borde ha studentmedarbetare. Då hade kanske färre nyutbildade jurister behövt sälja glass, säger han.

En av arbetsgrupperna jobbade med hur kulturlivet kan bli mer öppet både för unga och för nyanlända från andra länder.

Välfärd i framtiden?

Tanken med konferensen var att knyta samhällsengagerade ungdomar tätare till det nordiska samarbetet. Dels eftersom Nordiska Ministerrådet tagit en strategi för hur ungas perspektiv och rättigheter ska genomsyra det politiska samarbetet.

Dels för att få ett ungdomligt bidrag till projektet Norden2020 – som handlar om hur de nordiska välfärdsstaterna kommer att se ut i framtiden.

Budskapen från konferensens sex arbetsgrupper dokumenterades och förs vidare till Nordiska Ministerrådet.

Initiativtagare till konferensen var den nordiska barn- och ungdomskommittén NORDBUK, vars ordförande Laura Ollilla var nöjd efteråt:

- Det har varit intensivt och jättegivande trots att vi avhandlat stora frågor på kort tid. Min slutsats är att de unga i Norden har så likartade utmaningar att det vore jättedumt att inte samarbeta om lösningarna, säger Laura Ollila.


Fakta om konferensen:

Konferensen är den nordiska barn- och ungdomskommittén, NORDBUK:s, huvudsatsning detta år. (NORDBUK är rådgivande och koordinerande organ i alla barn- och ungdomsfrågor i Nordiska ministerrådet.)

Konferensen är även en del Finlands ordförandeskap i Nordiska ministerrådet samt av det treåriga prioritetsprojektet "Norden 2020" (Ett öppet och innovativt Norden med välmående människor 2020 – Lika möjligheter till välfärd, utbildning, kultur och arbete).

Konferensen Sillat- Broar-Bridges ordnas av NORDBUK och Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland, i samarbete med undervisnings- och kulturministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, arbets- och näringsministeriet, Nuora, Allianssi, Kulturkontakt Nord, Kohtaamo-projektet, Ungdomsforskningsnätverk, Humak, The NCoE JustEd, Nordens Välfärdcenter, samt Regionförvaltningsverken.