Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Nu behövs konkretare nordisk politisk satsning på barn

23.06.15 | Nyhed
Penilla Gunther
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Det nordiska samarbetet måste lyfta fram barn och unga och frågeställningar kopplade till dem och deras välmående tydligare. Det kravet kom Nordiska rådets Välfärdsutskott med, i samband med sitt sommarmöte i Nuuk på Grönland.

Huvudtema för välfärdsutskottets arbete under år 2015 är barns och ungdomars psykiska hälsa, och flera av de ärenden som behandlades på utskottets sommarmöte berörde uttryckligen ärenden kopplade till detta tema.

- Fokuseringen på hur barnen och ungdomarna i vår region mår är brinnande aktuell, säger välfärdsutskottets ordförande Penilla Gunther. Det är omöjligt att ens teoretiskt beräkna kostnaden för vad barnens ohälsa på långsikt kan leda till, i form av t.ex. arbetslöshet, missbruk och utanförskap. Välfärdsutskottet har från år till år fortsatt att lyfta fram frågor som relaterar till årets huvudtema, och har redan länge efterlyst en konkretare fokusering på det politiska arbetet uttryckligen kopplat till barn och unga.

- De här frågorna är så oerhört viktiga inom Norden att de inte kan skötas som en bisak. Alla våra länders regeringar har ju ministrar med ansvar för barn- och familjefrågor, och vi önskar att de skulle samarbeta aktivare och mer målinriktat än de nu gör.

En av dessa nordiska ansvariga ministrar är Martha Lund Olsen, Grönlands minister (Naalakkersuisoq) med ansvar för familj, jämställdhet och sociala angelägenheter, som mötte Nordiska rådets representanter under mötet i Nuuk. Lund Olsen är en drivande kraft bakom en rad omfattande insatser som stöd för både barn, ungdomar och vuxna som har utsatts för sexuella övergrepp, efter att problemets omfattning på Grönland under de senaste åren har klarlagts i olika undersökningar. Idag vet man att sexuella övergrepp på barn och unga är den främsta anledningen till barns och ungdomars ohälsa och illamående på Grönland, och att också många vuxna lider av sviter av övergrepp i sin barndom.

Nordiska rådets välfärds- och kultur och utbildningsutskott diskuterade konsekvenserna av sexuellt utnyttjande, i samband med sin träff med minister Lund Olsen och hennes medarbetare.
I en rekommendation till Nordiska ministerrådet föreslår utskotten gemensamt att ett tvärsektoriellt nätverk för att effektivisera kunskaps- och kompetensutbytet kring sexuella övergrepp bör etableras i Norden. För att skapa största möjliga nytta borde nätverket omfatta psykologer, psykiatriker, politiker och tjänstemän, läkare, åklagarmyndigheter och poliser från hela Norden.