Nyt nordisk index: København rangerer højt blandt nordiske regioner

15.02.16 | Nyhed
Økonomisk potentiale, arbejdsmarkedet og den demografiske udvikling afgør en fremtidsudsigterne for en region. Nordregio har skabt et nyt Regional Potential Index, som viser at Oslo, København, Stockholm , Akershus (Oslo omegn) og Helsinki-Uusimaa er de fem nordiske 'hot-spots' som er konkurrerer mest om at tiltrække menneskelig og finansiel kapital.

København nr. 2 i Regional Potential Index

København indtager andenpladsen i Regional Potential Index og scorer højest i økonomisk potentiale og højt i demografisk potentiale. Hovedstaden har højt BNP/indbygger, R&D investeringer og en tæt og kønsbalanceret demografi og immigration. De øvrige regioner i Danmark rangerer mellem plads 17 og 48 med demografisk og økonomisk potentiale over gennemsnittet men med relativt lavt arbejdsmarkedspotentiale. De har altså et mere begrænset regionalt potentiale p.g.a. lav eller gennemsnitlig andel af befolkningen i aldersgruppen 25-64 med en højere uddannelse, høj demografisk afhængighed og begrænset immigration. Region Sjælland rangerer lavt både i forhold til arbejdsmarked og økonomisk potentiale.

Danmark i forhold til resten af Norden

Den største befolkningstilvækst i absolutte tal i perioden 2005-15 var i Stockholm (+147.000 indbyggere), Olso (+118.000) og København (+78.000). De største fald i indbyggertal i hele Norden var i en række danske regioner (Lolland, Bornholm og Frederikshavn) og i et par finske kommuner som midstede mellem 2000 og 6500 indbyggere.   

Indvandringen er vokset betydeligt i Danmark, Norge og Sverige hvor netto immigrationen har været hovedårsag til befolkningstilvæksten og har langt overgået den naturlige tilvækst. I disse lande har immigrationen stået for hovedparten af befolkningstilvæksten de sidste 25 år.

Nordregio: State of the Nordic Region 2016

Er en unik samling af sammenlignelige data og kort over økonomi, migration, beskæftigelse, uddannelse, energi og tilgængelighed i alle de nordiske lande - på regionalt niveau. Rapporten indeholder et nyt Regional Potential Index, som fremhæver højdespringere og tabere blandt de 74 regioner i de nordiske lande. State of the Nordic Region udgives hvert andet år af Nordregio - Nordic Centre for Spatial Development.

Hele rapporten – inklusiv Regional Potential Index.