Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norwegian Bokmål.

Nytt samarbeidsprogram baner vei for nordiske innovasjoner

15.12.17 | Nyhed
IT
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Digitaliseringen, globaliseringen og bedriftenes evne til å reagere raskt på en verden i endring står i fokus i det nye nordiske samarbeidsprogrammet for nærings- og innovasjonspolitikken. Pogrammet gjelder for 2018–2021.

Målet med det nye samarbeidsprogrammet er å sikre de nordiske bedriftenes evne til rask omstilling, styrke deres innovasjons- og konkurransekraft og bedre bedriftenes globale markedsmuligheter.

I programmet sies det at globaliseringen og den teknologiske utviklingen innebærer både utfordringer og nye muligheter for bedriftene. Det foranderlige og uforutsigelige innebærer at bedriftene bør ha evne til å endre sin virksomhet på kort varsel.

– I dag har vi hver for seg mange bedrifter som leverer mange av de etterspurte løsningene, men globaliseringen, den økte internasjonale konkurransen og tendenser til økt handelsproteksjonisme stiller større krav til at de nordiske landenes bedrifter raskt fornyer seg og blir mer innovative og effektive samt har tilgang til internasjonale markeder, sier Norges næringsminister Monica Mæland, som er leder for de nordiske næringsministrene i 2017.

Den økte internasjonale konkurransen og tendenser til økt handelsproteksjonisme stiller større krav til at de nordiske landenes foretak fornyer seg raskt og blir mer innovative og effektive samt har tilgang til internasjonale markeder.

 

Digitaliseringen sentral

Digitaliseringen er et tema som får stort fokus i samarbeidsprogrammet. Et viktig utgangspunkt er den nordisk-baltiske erklæringen om digitalisering som ble godkjent i april 2017. I programmet sies det at det nordiske samarbeidet skal bidra til at flere bedrifter digitaliserer, automatiserer eller bruker digitale løsninger i utviklingen av sine forretningsmodeller.

Programmet har også som mål å støtte nordiske bedrifters internasjonale etableringer og samarbeid slik at de får bedre tilgang til nye attraktive markeder, blant annet via hubber som Innovation House i både Silicon Valley og New York. Ved siden av dette skal programmet bidra til å forvalte og videreutvikle Norden som globalt innovasjonsnav.

Dessuten framhever programmet at det nordiske samarbeidet bør bane vei for å gjøre det enklere for bedrifter å få risikokapital samt øke antallet grenseoverskridende investeringer i Norden.