Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norwegian Bokmål.

Nytt verktøy gir oversikt over initiativer for å redusere utslipp av drivhusgasser

15.10.15 | Nyhed
Verden arbeider med løsninger for å takle klimaendringene, og denne nye online-databasen lar brukere spore opp initiativer som har til hensikt å løse utfordringene vi møter. Mer enn 180 klimainitiativer er omfattet av verktøyet. Disse kan vise seg å bli viktige globalt, og omfatter mer enn tjue tusen deltakere.

Det er bred enighet om at forpliktelsene nasjonale regjeringer har påtatt seg for å redusere utslippene av drivhusgasser, ikke er tilstrekkelige for å oppnå det som ifølge vitenskapen er nødvendig for å unngå farlige nivåer av global oppvarming. Parallelt med de formelle klimaforhandlingene bidrar et stort spekter av internasjonale klimainitiativer med aktører som byer, selskaper og NGOer til tiltak for å møte det voksende utslippsgapet. Det er høye forhåpninger til at disse initiativene vil føre til ikke-statlige klimatiltak. Klimainitiativer gir ikke bare utslippsreduksjoner, de spiller også en viktig rolle i å lukke utslippsgapet ved å styrke og heve ambisjonene i de nasjonale regjeringenes forpliktelser.

Wikipedia for utslippsgapet

Den mest aktuelle og omfattende offentlig tilgjengelige samlingen med informasjon om slike initiativer kan nå finnes i databasen som ble bestilt av Nordisk ministerråd og utviklet av Ecofys med støtte fra University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership og World Resource Institute. Databasen omfatter opplysninger fra mer enn 180 initiativer med fokus på begrensning av klimaendringer. Disse omfatter mer enn tjue tusen deltakere. Initiativene vil kunne ha en virkning i global målestokk. Databasen er nå tilgjengelig uten innlogging på www.climateinitiativesplatform.org. Høsten 2015 blir databasen oppdatert for å kunne presentere de ferskeste dataene og utviklingstendensene under COP21 i Paris. På 1. januar 2016 vil databasen bli overført til FNs miljøprogram (UNEP) for regelmessig vedlikehold samtidig som databasens profil vil bli styrket.

I tillegg er et av resultatene av prosjektet å styrke (eksisterende) og gi opphav til (nye) klimainitiativer som vil bidra til flere tiltak for begrensning av klimaendringene globalt. De nordiske landene har sterkt omdømme når det gjelder å skaffe til veie løsninger for begrensning av klimaendringer, både når det gjelder teknologi og tjenester. Prosjektet vil kunne tilby et forum for gode såkalte internasjonale samarbeidsinitiativer (ICI) der det informeres om hva de kan oppnå, og dermed bedre vilkårene for replikering og ytterligere finansiering. 

Prosjektet gir også anbefalinger for løpende støtte til og ytterligere bruk av databasene for å informere forhandlere og andre interessenter. Rapporten er tilgjengelig for nedlasting på norden.org