Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Ryska parlamentariker till Nordiska rådets session

23.09.14 | Nyhed
Marit Nybakk
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Ryska parlamentariker bjuds in till Nordiska rådets årliga session i Stockholm i slutet av oktober. Ett enigt presidium menade att en fortsatt dialog med parlamentarikerna i Ryssland är viktig.

Utrikespolitiken fick stort utrymme på Nordiska rådets möte i Tammerfors, Finland.

På presidiets dagordning stod frågor rörande kommande möten med ryska parlamentariker, rundabordssamtal om försvarspolitik samt förslag till möte med Baltiska församlingen tillsammans med Visegradländerna och representanter för det nya parlamentet i Ukraina.

Dialog vägen fram

Det ryska deltagandet vid Sessionen förorsakade mest diskussion. Samtliga medlemmar av presidiet betonade vikten av en tydlig markering gentemot Rysslands agerande i Ukraina och kränkningar av andra länders territoriella gränser. Samtidigt menade man att en fortsatt parlamentarisk dialog är den bästa vägen framåt i relationerna med Ryssland.

Försvarssamtal

För andra året i rad bjuder Nordiska rådet också in de nordiska försvarsministrarna samt ordförandena i de nordiska parlamentens försvarsutskott till ett rundabordssamtal om försvars- och säkerhetspolitik. Årets ämne blir ”Europa post Krim – implikationer för europeisk säkerhet och nordiskt försvarssamarbete”.

Norge är i år ordförande i de nordiska ländernas organisation för försvarssamarbete, NORDEFCO, varför rundabordssamtalet hålls i Oslo i år, det blir den 13 oktober.

På Nordiska rådets presidiemöte lyftes också möjligheten att förutom händelserna i Ukraina också tala om terrororganisationen ISIS, dess roll i Syrien, Irak och omvärlden.

Nordiska rådet gjorde sig också beredda att skicka en delegation till Tallinn. Det sker som en uppföljning på tidigare möten med Baltiska församlingen. Senare planeras möten med Visegradländerna och eventuellt med representanter för det nya parlamentet i Ukraina.