Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norwegian Bokmål.

Sju nordiske grensehindre ble revet i 2016

23.02.17 | Nyhed
Gränshinderrådets årsrapport 2016
Sju nordiske grensehindre ble avskaffet i fjor, etter at Grensehinderrådet presset regjeringene til å finne en løsning. Blant annet forventes norske næringsdrivende med arbeidsmaskin å få større konkurranse fra svenske og finske bedrifter, siden disse har sluppet å deponere moms.

Rundt 65.000 nordiske statsborgere bor i ett nordisk land og jobber i et annet. Til sammen bidrar de nordiske grensependlerne med 5,3 milliarder euro til den nordiske økonomien, samtidig som landene sparer millionbeløp i arbeidsløshetsstønad. Rundt 60 prosent av alle nordiske grensependlere har norsk arbeidsgiver. Dermed er Norge den økonomien som får det største løftet av pendlere fra andre nordiske land, rundt 37 milliarder norske kroner.

 Men til tross for at de nordiske landene har integrert sine arbeidsmarkeder helt siden 1950-tallet, gjenstår det hindre, og nye oppstår hele tiden.

– Utfordringen i grensehinderarbeidet er ofte de sosiale rettighetene og skattespørsmålene, altså at arbeidstakere, studenter og pensjonister skal kunne flytte mellom landene og beholde sine rettigheter. Vi må også legge til rette for unge, gjennom gjensidig godkjenning av yrkesutdanninger i Norden. Dette blir mitt fokus i 2017, sier Svein Ludvigsen, som leder Grensehinderrådet i år. 

Grensehinderrådet har som oppdrag fra de nordiske regjeringene å bekjempe grensehindre som bremser for jobber og vekst i Norden. Rådet prioriterer de viktigste grensehindrene og forsøker så å drive fram en løsning hos de berørte departementene.

I 2016 resulterte arbeidet i sju revne grensehindre og bedret bevegelighet for blant andre svenske snøscooterførere, unge islandske arbeidssøkere og universitetsutdannede grønlendere. Tidligere har finske og svenske maskinførere som jobber i Norge, hatt en konkurranseulempe ettersom de har måttet deponere momsen – et grensehinder som  nå er borte.

– Grensehinderrådets arbeid handler ikke om storpolitikk, men om å fremme en stor visjon, på en pragmatisk måte: å gjøre Norden til verdens mest integrerte region, sier Risto E.J. Penttilä, som har vært leder for Grensehinderrådet i året som gikk.

Her er hindrene som er løst ved hjelp av Grensehinderrådet i 2016:

  • Foretak som skal ta med arbeidsmaskiner inn i Norge, slipper å deponere moms i Norge.
  • Svensk førerkort for snøscooter godkjennes nå i Norge.
  • De som har arbeidet og fått arbeidsavklaringspenger (stønad ved nedsatt arbeidsevne) i Norge, kan få rett til a-kasse i Sverige.
  • Islandske ungdommer har fått rett til å reise til EU-land og beholde arbeidsløshetsstønad eller sosialbidrag.
  • Finske borgere som har arbeidet en periode utenlands, kan få rett til voksenutdanningsstøtte i Finland.
  • Arbeidet er påbegynt for å sikre at grønlandske utdanninger skal godkjennes i resten av Norden.
  • De nordiske statistikkmyndighetene har innledet et samarbeid for å utvikle den grenseregionale statistikken, noe som kommer til å gjøre det lettere å identifisere og vurdere grensehindre. Det er satt av penger i Nordisk ministerråds budsjett til statistikk over hvor mange mennesker som beveger seg over grensene for å studere eller jobbe.                         

I 2016 avskrev Grensehinderrådet også fem grensehindre som regjeringene mener det ikke lar seg gjøre å løse. Disse strykes fra rådets liste og gir plass til andre hindre som Grensehinderrådet kan drive videre i stedet. 

I Grensehinderrådets årsrapport for 2016  kan man lese mer om statusen for alle de 29 grensehindrene som rådet har arbeidet med i løpet av året.

Bostedsland ArbeidslandNettopendlingmillioner €Nasjonal valuta, millioner Sverige Danmark 13.335 1.112 8.294 DKK Sverige Norge 29.014 3.266 29.228 NOK Finland Sverige 900 74 692 SEK Finland Norge 4.868 548 4.904 NOK Danmark Norge 2.807 316 2.828 NOK I alt 50.924 5.316


For kommentarer og spørsmål om Grensehinderrådets arbeid, kontakt:

Claes Håkansson, Grensehinderrådets sekretariat: + 45 29 69 29 20

Svein Ludvigsen, leder for Grensehinderrådet 2017:  fisksl@frisurf.no