Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Stor skillnad i antennkvalitet hos Nordens populäraste mobiler

05.09.16 | Nyhed
Nordiska rådets session i Stockholm 2014.
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Ett nytt test av de 26 mest populära mobiltelefonerna i Norden visar stora skillnader i antennkvalitet mellan olika fabrikat och modeller. De sämsta mobiltelefonerna behöver tio gånger bättre signal än de bästa för att förbindelsen ska fungera.

Med stöd från Nordiska Ministerrådet har Gert Frølund Pedersen på Ålborg Universitet undersökt antennkvaliteten hos de mest använda telefonerna och läsplattorna, på uppdrag av energi- och telemyndigheterna och branschorganisationerna i Norge, Sverige och Finland.

Störst är skillnaderna i prestanda när det gäller talkommunikation, med en variation upp till 15 dB på det viktigaste frekvensbandet 900 MHz.

När det gäller datatjänster, alltså när telefonen används för att mejla och surfa, är variationen mellan telefonerna mindre, men fortfarande betydande.

Minst betydelse för upplevelsen av mobiltäckning har antennkvaliteten i pekplattorna. 

En av slutsatserna blir att konsumenterna måste göras medvetna om hur stor betydelse antennkvaliteten har för mobilteckningen. Om mobiltäckningen är svag i ett område där man ofta brukar använda telefonen, kan man alltså förbättra täckningen genom att välja en annan, bättre telefon.

Mer fakta från undersökningen:

  • Det går inte att peka ut en särskild mobiltelefon som den bästa. Bäst eller sämst val beror på vad man framför allt behöver telefonen till och var den ska användas.

 

  • Användarens huvud och händer försvagar mobilsignalen eftersom de skuggar antennen. För några telefoner i undersökningen är det stor skillnad på täckningen beroende på om telefonen hålls i höger eller i vänster hand under samtalet. Täckningen kan förbättras av headset, och särskilt av ett trådlöst headset.

 

  • Några mobiltelefoner har god antennkvalitet i all de testade kombinationer av teknologi och frekvensband (2G, 3G, 4G) både for röstsamtal och datatjänser.
Hær hittar du hela rapporten: 

Här är de testade mobilerna, observera att de inte är listade i rangordning.

 

Device

Phone Model

1

Apple iPhone 6

2

Apple iPhone 6S

3

Apple iPhone 6S Plus

4

Apple iPhone SE

5

Samsung Galaxy S7 Edge

6

Samsung Galaxy S7

7

Samsung Galaxy S6 Edge+

8

Samsung Galaxy S5 Mini

9

Samsung Galaxy J1

10

Sony Xperia Z3 Compact

11

Sony Xperia Z5

12

Sony Xperia Z5 Compact

13

LG G5

14

Microsoft Lumia 640

15

Microsoft Lumia 650

16

Microsoft Lumia 950

17

Nexus 6P

18

Nexus 5X

19

Huawei P9

20

Huawei Honor 7

21

Huawei Y360

22

Xiaomi Mi5

23

HTC 10

24

HTC Desire 626

25

Doro Liberto 825

26

Doro PhoneEasy 530X