Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Norwegian Bokmål.

Styrket posisjon, men ikke medlemskap for samene i Nordisk råd

19.04.16 | Nyhed
Samisk flagg
Photographer
Silje Bergum Kinsten/norden.org
Nordisk råd styrker sin relasjon til Samisk parlamentarisk råd. På sin vårsesjon i Oslo innvilget Nordisk råd Samisk parlamentarisk råd utvidet observatørrett.

Den utvidede observatørretten innebærer at samiske representanter får rett til å delta i utvalgsmøter i Nordisk råd når spørsmål som berører samene, behandles. Observatørretten gir ikke de samiske representantene stemmerett. Respektive utvalg avgjør hvilke møter de samiske representantene innkalles til.
De tre sametingene har allerede observatørrett i Nordisk råd, noe som gir dem rett til å delta på Nordisk råds sesjon.

Samene har argumentert for fullt medlemskap med henvisning til sin status som anerkjent urfolk i Norden, noe som atskiller dem fra andre nordiske minoritetsgrupper.

Samene etterstreber fullt medlemskap.

Samisk parlamentarisk råd er samarbeidsorgan for sametingene i Norge, Sverige og Finland, og rådets status i det offisielle nordiske samarbeidet har blitt diskutert siden rådet leverte inn en søknad om medlemskap i Nordisk råd i desember 2014. Helsingforsavtalen slår fast at Nordisk råd består av representanter for suverene staters parlamentariske forsamlinger, og den samiske medlemskapssøknaden har med henvisning til dette ikke blitt godkjent. De selvstyrte områdene Færøyene, Grønland og Åland, som alle tre har lovgivende forsamlinger, har tidligere fått dispensasjon fra denne regelen.

Nordisk råds presidium la fram forslaget om utvidet observatørrett. Forslaget ble godkjent etter avstemning.