Thorvald Stoltenberg til Nordisk Råds session i Stockholm

22.10.14 | Nyhed
Thorvald Stoltenberg
Photographer
Søren Sigfusson
Den forsvars- og sikkerhedspolitiske situation i Norden præger aktualitetsdebatten på Nordisk Råds session i Stockholm i næste uge. Thorvald Stoltenberg, tidligere norsk udenrigs- og forsvarsminister samt forfatter til Stoltenberg-rapporten, er gæstetaler ved debatten.

Thorvald Stoltenberg afleverede i februar 2009 sin rapport Nordisk samarbeid om sikkerhets- og utenrikspolitikk til de nordiske udenrigsministre. I rapporten præsenteres en række politikområder og måder hvorpå det nordiske udenrigs- og sikkerhedspolitiske samarbejde kan udvikles og intensiveres.

I dag har de nordiske lande udviklet deres samarbejde i overensstemmelse med de fleste punkter i rapporten. Det er efterhånden længe siden at forsvarspolitik var tabu, og Nordisk Råd afholdt tidligere på måneden sin anden rundbordsdiskussion om nordisk forsvarspolitik sammen med det norske formandskab i forsvarssamarbejdet NORDEFCO.

– Vi håber at aktualitetsdebatten også kan tage skridtet videre fra den mere operative forsvars- og sikkerhedspolitik som sikkert bliver belyst både ved statsministrenes topmøde og i forsvarsministrenes redegørelse. Et spørgsmål som kan blive aktuelt er for eksempel hvordan Norden skal håndtere de flygtningestrømme som opstår på grund af de forskellige kriser ude i verden, siger Nordisk Råds præsident, Hans Wallmark.

Aktualitetsdebatten med en inviteret gæstetaler er et nyt element på Nordisk Råds session og udgør en del af et større reformarbejde som Nordisk Råd gennemfører i 2014-2015.

Akkrediteringen for journalister til Nordisk Råds session er åben frem til den 23.10.