Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Tillsammans för tryggheten

20.07.14 | Nyhed
Militärövining
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
År 2013 var året då de nordiska länderna, med bredare parlamentarisk uppbackning än någonsin, samarbetade för att Norden ska vara den tryggaste regionen i världen.

Finlands försvarsminister Carl Haglund kan identifiera många framgångar när han blickar tillbaka på år 2013, året då Finlands ordförandeskap i det nordiska försvarssamarbetet NORDEFCO lyckades samla de långsiktiga politiska prioriteringarna i en vision.
– Visionen både understryker de nordiska ländernas vilja att fördjupa samarbetet och ställer upp klara mål till och med år 2020. Den är ett konkret och väl behövt redskap för planeringen på sikt och ger även de nordiska försvarsmakterna konkret och långsiktig politisk styrning, säger Haglund.

Nordiska rådet har enligt Carl Haglund bidragit med en ny dimension i den politiska styrningen, en parlamentarisk förankring för samarbetet i NORDEFCO.
– Detta har tvingat oss fundera på det folkliga stödet för samarbetet och påmint oss om en ökad öppenhet som borde vara en naturlig del av alla nordiska samprojekt. Utvecklingen har hjälpt mig som ordförande att försäkra att parlamentarikerna i mitt hemland har varit medvetna om ordförandeprogrammet under hela året. Motsvarande utveckling har skett i de andra nordiska länderna vilket har gett en positiv puff till hela NORDEFCO, säger Haglund.

Stora samverkansfördelar

Ari Puheloinen, kommendör för Finlands försvarsmakt, ser i NORDEFCO:s vision de politiska målsättningar han själv efterlyste vid det rundabordssamtal som Nordiska rådet och NORDEFCO anordade i september. Nu ser han fram emot ett nordiskt samarbete, såväl militärt som politiskt, som efter flera år av välfungerande pragmatism också lyfter de svåra frågorna på förhandlingsbordet.

– Många nordbor vet att en nytta med det nordiska försvarssamarbetet handlar om gemensamma materielanskaffningar. Men det är i det mest komplicerade samarbetet, det kring förmågorna, som de största finansiella fördelarna kan dras, säger Puheloinen.

Flygövervakning över Island

Parlamentarikern Höskuldur Þórhallsson är för sin del upplyft av den konstruktiva samarbetsandan kring försvarspolitiken i Norden. Som delegat i Nordiska rådet är han ett av islänningarnas språkrör i den nordiska debatten.
– Vid rundabordssamtalet i Helsingfors upplevde jag att de nordiska länderna mer än någonsin är villiga att samarbeta kring försvarsfrågorna. Varken Sverige eller Finland är med i NATO, men att båda länderna ändå vill öka försvarssamarbetet är ur mitt perspektiv väldigt positivt.

Island är medlem i NATO men saknar egen försvarsmakt. I februari 2014 övade svenska och finländska flygförband tillsammans luftrumsövervakning över Island för första gången.
– Islänningar i gemen är mycket fredsinriktade och vill inte att Island ska delta i några militära operationer som helst. När det kommer till samarbete kring försvarspolitik, luftövervakning eller bekämpande av terrorism är inställningen däremot en helt annan, säger Höskuldur Þórhallsson.