Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

"Underlätta delningsekonomien i Norden!"

31.10.17 | Nyhed
Lars Tysklind
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Riv hindren för delnings- och plattformsekonomin i Norden, lyder uppmaningen från Nordiska rådets hållbarhetsutskott.

Hållbarhetsutskottet ser möjligheter för att främja kunskapsutbytet och dialogen om goda exempel mellan länderna, och vill se att Nordiska ministerrådet tar ett proaktivt grepp på problematiken. Enligt utskottets betänkande kan det också finnas behov för framtida reglering för att undvika gränshinder och socialt olyckliga konsekvenser av delningsekonomin.

- Delningsekonomin växer i de nordiska länderna och vi kan förekomma framtida gränsöverskridande problem som till exempel har med skatter och arbetsförhållanden att göra, säger Lars Tysklind (L, Sverige), ordförande vid tisdagens utskottsmöte och utskottsrepresentant för Mittengruppen som initierat förslaget.

Utskottet konstaterar att delningsekonomin har positiv potential både då det gäller ett bättre utnyttjande av resurser, privatpersoners ekonomi och hållbar utveckling, men understryker att det i nuläget råder oklarhet om spelreglerna.  

Delningsekonomin står högt såväl på den politiska agendan nationellt i de nordiska länderna som inom EU och OECD. Förslaget fungerar som ett inspel till de nordiska näringsministrarnas arbetsplan för de kommande åren, där utformningen av delnings- och plattformsekonomin i Norden ska konkretiseras.

Förslaget går härefter vidare till Nordiska rådets presidium, som i egenskap av plenarförsamling tar ställning till rekommendationen vid sitt möte i december.