Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Utredning om ökat samarbete mellan Kina och Nordiska ministerrådet

04.02.16 | Nyhed
Shanghai
Photographer
Mats Holmström/norden.org
De nordiska samarbetsministrarna beslöt på sitt möte i den 3.2 att utreda möjligheterna för att skapa en närmare kontakt mellan Nordiska ministerrådet och Kina. Utredningsarbetet görs under åren 2016-17.

Ministrarna betonar att ett samarbete mellan Kina och det Nordiska ministerrådet inte skall ersätta de enskilda ländernas bilaterala relationer till Kina, eller EU:s relation till Kina, utan komplettera och förstärka dem.

De nordiska länderna och Kina har traditionellt samarbetat på olika områden, och särskilt för näringslivet i de nordiska länderna är samarbetets betydelse stor.

Ett samarbete mellan Nordiska ministerrådet och Kina utreds inom ramarna för ministerrådets verksamhetsområde.

Kina är också ett intressant område med tanke på den internationella profileringen av Norden, som samarbetsministrarna tidigare har fattat beslut om.

I teorin finns möjligheter till utökat samarbete mellan Norden och Kina på flera områden, bland dem innovation och forskning, grön växt, miljölösningar, arktiska frågor samt hälso- och sociala frågeställningar. I det inledande skedet kommer fokus att läggas på att identifiera de områden som samarbetet kunde handla om, och utreda begränsningar och tänkbara strukturer för samarbetet.