Handlinger tilknyttet webside
Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Svensk

Margit Silberstein

Tsunamikatatrofen sätter regeringen i kris

Förödande kritik mot regeringen för hanteringen av Tsunamikatastrofen. Kriminalitet och utanförskap i förorterna. Religiös fundamentalism bland muslimer. Hets mot homosexuella från predikstolen. Anklagelser om att asylsökande försätter sina barn i apatiskt tillstånd. Det har varit en händelserik månad i Sverige med starka känslor och hetta i debatten.

14/12 2005

Förödande kritik mot regeringen för hanteringen av Tsunamikatastrofen. Kriminalitet och utanförskap i förorterna. Religiös fundamentalism bland muslimer. Hets mot homosexuella från predikstolen. Anklagelser om att asylsökande försätter sina barn i apatiskt tillstånd. Det har varit en händelserik månad i Sverige med starka känslor och hetta i debatten.

Ingen regering i modern tid, har enligt statsvetare, utsatts för en så obeveklig kritik som den som den så kallade katastrofkommissionen riktade mot regeringen för agerandet under Tsunamikatastrofen. Kommissionen, som jobbat i nästan ett års tid, presenterade en tjock rapport som visar att det mesta gick fel i regeringskansliet den svarta julen 2004, när Tsunamin tog hundratusentals människors liv, bland dem 543 svenskars.

Under ledning av hovrättspresident Johan Hirschfeldt tar katastrofkommissionen ett aldrig tidigare använt grepp att peka ut och namnge personer som allvarligt brustit i ansvar. Domen mot regeringen är mycket hård. Statsminister Göran Persson får den skarpaste kritiken för att han efter åtta år som statsminister inte sett till att regeringskansliet har en fungerande krisledning. Utrikesminister Laila Freivalds och hennes närmaste medarbetare kabinettssekreterare Hans Dahlgren får bära ett stort ansvar för att människor i onödan utsattes för fysiskt och psykiskt lidande.

Ingen minister avsätts

Göran Persson bad i riksdagen om förlåtelse å sin och regeringens vägnar ett år efter Tsunamikatastrofen. Men Persson aviserade inga planer på att avsätta någon minister eller tjänsteman. Det har satt igång en politisk storm: Regeringen har fått tidernas svidande kritik, men inget händer, ingen tvingas ta ansvaret och avgå, lyder ropen mot regeringen och statsminister Göran Persson. Den politiska oppositionen kräver framförallt utrikesminister Laila Freivalds avgång. Men allianspartierna tar inte konsekvenserna av sina egna resonemang genom att ställa en misstroendeförklaring i riksdagen. De pekar på att det vore meningslöst eftersom regeringens samarbetspartier, miljöpartiet och vänstern, inte stöder ett misstroendevotum. Resultatet skulle istället bli att Göran Persson gick stärkt ur en sådan dramatik i riksdagen med en majoritet av kammarens ledamöter bakom sig.

Men partierna är splittrade inbördes och flera borgerliga riksdagsledamöter anser att ett misstroendevotum ska ställas oavsett vad som blir resultatet. Det skulle öka förtroendet för riksdagen, menar de, om ledamöterna agerar enligt logiken att kräva ansvarstagande av dem som misskött sitt uppdrag i en nationell kris.

Föreställningen kring regeringens agerande under Tsunamikatastrofen är inte slut än – fler akter följer. I vår ska riksdagens konstitutionsutskott granska regeringen. Då kommer både Göran Persson och Laila Freivalds att grillas inför öppen ridå månaderna före valet. Så förmodligen kommer Tsunamikatasstrofen att förfölja regeringen in i valrörelsen, det lär oppositionen att se till. Hur allvarligt skadat förtroendet är för regeringens förmåga att styra landet kommer att visa sig i valet i september nästa år. Klart är i alla fall redan nu att regeringsdugligheten, som hittills varit regeringens triumfkort i förhållande till borgerligheten, är naggat inte bara i kanten.

Misslyckad integrationspolitik

Integrationspolitiken är ett annat ämne, som stått högt på dagordningen. Att den är ett misslyckande har förra integrationsministern Mona Sahlin delvis medgett. Enligt en OECD rapport har den svenska integrationspolitiken blivit synonym med utanförskap och bidragsberoende. Svenskar med utländska namn kommer inte in på arbetsmarknaden. De har svårt att få bostad och diskrimineras i krogköerna. Det är grogrunden till segregering, en hög arbetslöshet och en tilltagande kriminalitet i förorterna.

Den utvecklingen har pågått i flera års tid. Men debatten om hur det är i förorterna kom igång med stor kraft för ett par veckor sedan när det socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande, Nalin Pekgul, meddelade att hon tänker flytta från Stockholmsförorten Tensta. Nalin Pekgul kom till Sverige för 25 år sedan från det turkiska Kurdistan. I hela sitt svenska liv har hon bott i Tensta. Men enligt Pekgul har tillståndet i förorten hon älskar förvärrats. Och Nalin Pekgul vill inte att hennes barn ska växa upp i en förort där våldet och kriminaliteten bara ökar.

Nalin Pekgul har varit en symbol för många invandrare, ett sällsynt exempel på att även toppolitiker kan bo i förorten. Folkpartiet, som gjort integration till profilfråga, har passat på att upprepa att regeringens integrationspolitik är ett fiasko. Nalin Pekguls egna partikamrater, som ser Pekguls beslut att flytta som ett angrepp på partiet, har i varierande grad tagit avstånd från henne. Integrationsminister Jens Orback har förminskat hennes berättelse till en enskild människas upplevelse.

Religiös fundamentalism

Det socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande har ropat på hjälp tidigare. Hon varnade i tio års tid för hedersmord. Ingen trodde henne innan det var för sent. Nu varnar hon, själv muslim, för en tilltagande religiös fundamentalism som slagit rot bland muslimer i förorterna.
En fundamentalism, som leder till isolering och ett hat, som på sikt kan bli farligt och urarta i våld, menar Nalin Pekgul.

Debatten om religiös fanatism och förortsvåld har vävts ihop med ett ökat fokus på diskriminering av invandrare, inte minst muslimer. Precis som i andra länder har livet blivit svårare att leva för muslimer efter 11 september. Men även antalet hatbrott riktade mot judar har ökat enligt ny statistik. Journalister med dolda mikrofoner har besökt moskéer och andra mötesplatser för muslimer. Band har sedan spelats upp i radio med imamer som säger att judar ska utrotas för att de är jordens avskum.

Hets mot homosexuella från predikstolen har varit ett annat känslofyllt tema. Den numera världsberömda pastor Åke Green frikändes av Högsta Domstolen från anklagelserna om hets mot folkgrupp. Green, som kallat homosexuella för samhällskroppens cancersvulster, satte igång en debatt om yttrandefrihetens gränser. Högsta Domstolens främsta argument för att fria Green är att om målet kommit upp i Europadomstolen hade Green sannolikt frikänts med hänvisning till Europakonventionens skydd för tankar och idéer grundade i en religion. Om HD tagit hänsyn enbart till svensk lagstiftning hade pastor Åke Green fällts för hets mot folkgrupp.

Apatiska flyktingbarn har fått både kyrkan och politiska partier att engagera sig i ett gemensamt upprop. Det har lett till att riksdagen, mot regeringens önskan, stiftat en tillfällig lag som ska öka chanserna till uppehållstillstånd i Sverige. Men för någon vecka sedan gick Migrationsverket ut och berättade om polisanmälningar och misstankar att asylsökande föräldrar skulle ha försatt sina egna barn i ett apatiskt tillstånd. Detta för att möjligheterna att få stanna i Sverige skulle öka. Ansvarig minister, Morgan Johansson, var inte sen att ta polisanmälningarna till intäkt för att regeringens hårda linje mot de asylsökande varit riktig. Efter dessa uttalanden fick Morgan Johansson skarp kritik för att han använde sig av barnens svåra situation till att rädda regeringens ansikte.

Morgan Johansson är en av dem som i vår kommer att stöta ihop med Göran Persson och Laila Freivalds i riksdagens konstitutionsutskott.

Indholdet i artikkelen er udtryk for skribentens egne holdninger

Kontakt

Michael Funch
E-mail:

Søg i Analys Norden