Handlinger tilknyttet webside
Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Svensk

Eva Franchell

September 2010: Valet i Sverige rent maktspel

Den svenska valrörelsen har stått mellan den borgerliga alliansens krav på skattesänkningar och den rödgröna oppositionens krav på ökad välfärd. Med några dagar kvar pekar allt mot en borgerlig valseger. När detta skrivs leder regeringsalliansen i alla opinionsmätningar.

17/09 2010

Den rödgröna oppositionen har länge beskrivits som förlorare, trots att skillnaderna mellan blocken egentligen inte varit så stora.
Kanske har Moderaternas Fredrik Reinfeldt till och med tagit ut segern i förskott. Efter den sista tv-sända valduellen vann han visserligen i opinionsmätningarna, men det var Socialdemokraternas Mona Sahlin som omvände flest väljare.

”Pressen mot Sahlin”

Dagen efter tv-duellen publicerade Aftonbladets kultursida en artikel skriven av en anonym grupp journalister från borgerliga tidningar: ”Pressen mot Sahlin”.

Journalisterna hänvisade till medieforskaren Ester Pollack som granskat de stora dagstidningarnas förstasidor under två månader: Mona Sahlin framställdes negativt arton gånger medan Fredrik Reinfeldt bara beskrevs negativt fem gånger.

Mona Sahlin har varit utsatt för en negativ kampanj som saknar motstycke, menar journalistgruppen.

Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap, menar vidare att Stockholms största morgontidning Dagens Nyheter haft en rapportering som varit oärlig och haft brister i sakligheten.

Journalisternas artikel väckte stor uppståndelse och spred sig snabbt på internet. Frågan är om den proteststormen räcker för att vända trenden för Mona Sahlin eller om Fredrik Reinfeldt kommer att få regera vidare.

Men även om Fredrik Reinfeldt fortfarande rör sig med ganska stort självförtroende behöver det inte bli han som koras till valets verklige vinnare.

Det kan i stället bli Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som seglat upp under de senaste veckorna. Han får allt större rubriker, enligt opinionsundersökningarna kommer hans främlingsfientliga parti in i riksdagen och den situation alla etablerade partier varnade för är här.

Sverige kan bli ännu ett europeiskt land med främlingsfientliga representanter i parlamentet.

Höjda ögonbryn över danskt förslag

Från höger till vänster har de svenska riksdagspartierna tagit avstånd från Sverigedemokraterna. Även medierna har varit restriktiva och ansvarig utgivaren på den kommersiella TV-kanalen TV4 vägrade att sända Sverigedemokraternas valreklam ocensurerad.

Det spelade ingen roll att danska politiker ville skicka valinspektörer till Sverige. Det var ett förslag som snarast möttes av ironiskt höjda ögonbryn.

Till skillnad från exempelvis Dansk Folkeparti är Sverigedemokraterna inget missnöjesparti.

I stället kommer många av de ledande sverigedemokraterna från den rent rasistiska vit makt-rörelsen. Tidningen Expo avslöjade i dagarna partiets kopplingar även till nazistiska grupper.

Till exempel är eller har 21 av partiets kandidater till kommun, landsting eller riksdag varit medlemmar i det nazistiska forumet Nordisk.nu.

I våras lovade Jimmie Åkesson att rensa ut de partimedlemmar som hade ett brottsligt förflutet. I valrörelsen upprepar han nu ständigt att partiets riksdagskandidater har fått visa upp utdrag ur polisens belastningsregister innan de placerats på valbar plats.

De etablerade partiernas strategi har varit att över huvud taget inte ta någon debatt med Sverigedemokraterna. Partiet finns heller inte med i någon av den sista valveckans tv-sända slutdebatter.

Ändå var det medierna som själva till slut lyfte fram Jimmie Åkesson och hans parti i rampljuset.

Valet - en realitysåpa

Det handlar om mediedramaturgin, kanske är den typiskt svensk eller möjligtvis bara tidstypisk. Valet har nämligen förvandlats från en demokratisk process till en primetime realitysåpa. Sju partier delar upp sig i två lag där det bästa vinner.

I början av valrörelsen triggade medierna partiernas budgivning; vem bjuder mest till pensionärerna? Från vilket år ska skolbarnen ha betyg?

Post för post jämfördes och politiska tyckare fick döma av vilket block som vann varje deltävling. Dramaturgin var lätt att följa i grafik, tabeller och webbomröstningar men den omöjliggjorde all form av ideologisk berättelse.

Valrörelsen blev en tävling som skildrades utan historia och helt utan kontakt med de vanliga väljarna. Allt prat om interaktivitet kom av sig, väljarna förvandlades snabbt till betalande publik.

Maktspel har präglat valrörelsen

När sedan medierna betat av alla ämnen återstod bara finalen, slutkampen om regeringsmakten och det var först då Sverigedemokraterna bjöds in i den mediala värmen. Partiet kan nämligen få den vågmästarroll som avgör vem som får makten.

Det återstår ännu några tv-framträdanden och alldeles säkert får realitysåpan en dramatisk final. För oavsett vem som vinner, kan man konstatera att valrörelsen i Sverige handlat väldigt lite om ideologi och väldigt mycket om maktspel.

Indholdet i artikkelen er udtryk for skribentens egne holdninger

Anonymous siger:
24/11 2010 00:18

Vad skönt att SD äntligen kom in i riksdagen! Det är tveklöst det bästa (eller minst dåliga) av de partierna som verkar i Sverige. Man får hoppas att detta betyder mera öppen, ansvarig, jordnära och framtidsinriktad politik - till skillnad från den ansvarslösa, kortsiktiga, svenskfientliga och populistiska politik som varit så sorgligt vanlig de senaste åren.

Jag tycker emellertid at SD:s invandringspolitik är alldeles för liberal - där ligger Svenskarnas Parti närmast mina åsikter. Men man får tro och hoppas att tongångarna kommer att skärpas så småningom.
Invandringen verkar vara det största problemet Sverige någonsin haft, så det behövs snabba och hårda tag om landet skall kunna räddas från undergången. Med lite tur och hårt arbete kommer man förhoppningsvis även att få arbetslösheten och brottsligheten ner till - och försvaret och välfärden upp på - nivåer det går att leva med.

Commenting has been disabled.

Søg i Analys Norden