Handlinger tilknyttet webside
Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Svensk

Eva Franchell

Eva Franchell har arbetat som journalist i över 20 år. I dag är hon ledarskribent på Aftonbladet där hon tidigare också arbetat som nyhetsjournalist. Hon har undervisat i samhällsjournalistik på Stockholms universitet och arbetat som pressekreterare hos Anna Lindh under hennes tid som miljöminister och utrikesminister. 2009 kom Eva Franchell ut med boken Väninnan - rapport från Rosenbad som handlar om åren i Regeringskansliet.

Eva är uppvuxen i Malmö, men bor sedan många i i Stockholm med man och barn.

Uppgivenhet och några bra förslag
Eva Franchell
02/12 2011
Veckorna innan klimatmötet i Durban rasar den svenska debatten om – äldrevård. Riskkapitalbolaget Carema har vanvårdat gamla och senila människor. Bolaget har tjänat stora pengar på de svenska skattebetalarna medan Caremas egen vinst har förts över till skatteparadiset Jersey. En rad reportage i tv, radio och samtliga svenska dagstidningar har dominerat debatten och skakat om regeringen. Kanske är den tidstypisk.
Svenska polisen visar osäkerhet
Eva Franchell
27/10 2011
För att hänga med i den svenska debatten om terrorism och politisk extremism måste man förstå begreppet rondellhund. Det kan verka lättsinnigt i ett så här allvarligt sammanhang, men faktum är att säkerhetspolisens senaste tillslag hade sin utgångspunkt i just en sådan hund.
Svenskt tågkaos på kors och tvärs
Eva Franchell
24/08 2011
Sverige ligger mitt i Norden. Den svensk som vill resa till ett utomnordiskt land måste alltid passera genom eller förbi sina nordiska grannar. Samma sak gäller för alla de varor som skickas från Sverige till resten av världen. Svensk export till Ryssland går över Finland medan småländska möbler tar vägen över Danmark.
En region under isen
Eva Franchell
09/06 2011
I Sverige finns ett begrepp som innebär att man inte mår riktigt bra: Man är ”under isen”. Begreppet beskriver väl situationen i Arktis våren 2011. Som nytt ordförandeland i Arktiska rådet får Sverige ägna sig åt ren krishantering.
Svensk strid om grön tillväxt
Eva Franchell
07/04 2011
Socialdemokraternas nya partiledare Håkan Juholt höll ett bejublat linjetal på partikongressen häromveckan. Han är kul, han har mustasch och i talarstolen bjöd han på en närmast frustande framtidsoptimism.
Protester mot höga elpriser
Eva Franchell
11/02 2011
Det var elräkningen i januari som knäckte svenskarna. För många hushåll har elkostnaderna mer än fördubblats och de höga priserna har utlöst en våg av protester. Hundratusentals har skrivit på protestlistor och de svenska medierna rapporterar om människor som drabbats av kostnader på flera tusen kronor mer i månaden.
Bakvägen in i Nato
Eva Franchell
06/12 2010
Innerst inne kommer svenskarna alltid att vara neutrala. Neutraliteten är en del av den svenska självbilden. I opinionsmätningarna brukar en majoritet av befolkningen fortfarande vara emot Nato.
Politik för McDonalds
Eva Franchell
07/10 2010
Det finns de som påstår att det är McDonalds som tjänat mest på de svenska insatserna mot ungdomsarbetslösheten. Den första juli 2007 sänkte regeringen arbetsgivaravgifterna för ungdomar under 25 år. Sverige hade rekordhög ungdomsarbetslöshet, många arbetsgivare drog sig för att anställa de mer oerfarna ungdomarna. Regeringen beslöt sig då för att göra dem mer anställningsbara, det vill säga helt enkelt billigare.
September 2010: Valet i Sverige rent maktspel
Eva Franchell
17/09 2010
Den svenska valrörelsen har stått mellan den borgerliga alliansens krav på skattesänkningar och den rödgröna oppositionens krav på ökad välfärd. Med några dagar kvar pekar allt mot en borgerlig valseger. När detta skrivs leder regeringsalliansen i alla opinionsmätningar.
Socialdemokratin på tomgång
Eva Franchell
19/08 2010
Det spelar ingen roll om det bli höger- eller vänsterseger i det svenska valet i september. Socialdemokraterna kommer i vilket fall att göra ett dåligt val. Kanske det sämsta någonsin.
Svenskarna allt mer positiva till invandrare
Eva Franchell
03/06 2010
Acceptansen i Sverige har ökat för att ta emot flyktingar. Det är bara Sverigedemokraterna som har en klar aversion om invandrare och flyktingar. Ett parti som aldrig varit i närheten av den svenska riksdagen. Och sannolikheten för att de ska komma in minskar också denna förvalsvår 2010.
Letterna fick betala den svenska krisen
Eva Franchell
14/04 2010
Den svenska bankkrisen fick sitt epicentrum i - Lettland. Ingen annanstans har den svenska krisen fått sådana följder som den fick i grannlandet i öster. Därför går det egentligen inte att skriva om ”den svenska bankkrisen”. I stället kommer den här texten att handla om två grannländer, det ena klarade krisen hyfsat medan det andra fortfarande balanserar på ruinens brant.
Klimatdebatten frös inne i kylan
Eva Franchell
04/02 2010
Den förväntade utvärderingen av klimatmötet kom av sig. COP15 slutade lagom till fjärde advent. Det svenska folket som varit så engagerade inför mötet fick nu annat att tänka på. Julen stod för dörren.
Biståndet som splittrar Sverige
Eva Franchell
17/12 2009
Två länder får illustrera den svenska debatten om bistånd: Zambia och Afghanistan. Frågan om Zambia splittrar den borgerliga alliansregeringen, medan Afghanistan splittrar oppositionen.
Vart tionde barn lever i fattigdom
Eva Franchell
26/11 2009
På Stureplan i Stockholm kostar en handväska fortfarande över 10 000 kronor. Här i centrala staden märks inte mycket av den internationella krisen. Handlarna räknar med rekordförsäljning även i jul. På restaurangerna runt Stureplan flockas åter det vackra folket över en sushi eller en sallad som om ingenting hänt. De är marknadsanalytiker och pr-konsulter och det är de som nu sätter bilden i svenska medier: krisen är över. Men många svenskar vet att det inte är sant. För dem har krisen bara börjat.

Søg i Analys Norden