Handlinger tilknyttet webside

Generalsekretærens blog

Som generalsekretær i Nordisk Ministerråd vil jeg blandt andet bidrage til at udvikle og styrke det nordiske samarbejde på opdrag af de nordiske samarbejdsministre. Du kan følge dette arbejde på generalsekretærens blog.
Nordiske værdier kan gøre en verden til forskel
Dagfinn Høybråten
 
Vi styrker det nordiske samarbeidet – til nytte for borgerne i Norden
Dagfinn Høybråten
 
Nordisk Ministerråd i en en stadig mere globaliseret verden
Dagfinn Høybråten
Vores tilværelse bliver hele tiden mere global. Det er en sandhed som gentages i flere og flere sammenhænge, og den gælder også for det nordiske samarbejde. Den prægede også i høj grad 2015 for Nordisk Ministerråd – på godt og ondt.
Tag ikke din nabo for givet
Dagfinn Høybråten
Over hele Norden markeres Nordens dag den 23. marts med vajende flag og hyggelige arrangementer. Dagen er en glimrende lejlighed til at reflektere over samarbejdet. For det er med de nordiske nabolande, som det er med de fleste andre naboer. Vi tager dem for givet, indtil vi pludselig har brug for dem.
Trygge byer bygges med tillit
I de senere årene har våre verdier blitt utfordret av en serie angrep fra voldelige ekstremister, både i de nordiske landene og i verden for øvrig. Vi vil ikke at våre byer skal utsettes for vold og hat eller at våre innbyggere skal leve i frykt.
Vi har ingen ungdommer å miste
Her om dagen kunne jeg lese følgende overskrift i den danske avisen Politiken: «Tv- serien’Skam’ får alle til at føle sig som 16-årige piger». Nå kunne man kanskje tenke seg overskriften viste til en tilstand av lykke, men en av de mange positive kvalitetene til denne norske suksess-serien er at den viser et bilde av de utfordringene mange unge opplever i overgangen til voksenlivet.
Why Nordic Matters!
I dag åpner Nordic Matters - den største nordiske kunst- og kulturfestival i Storbritannia noensinne – på Southbank Centre i London. Kulturinstitusjonen er en av Englands største med over 26 millioner gjester sii fjor og i hele 2017 får det britiske publikum nå mulighet til og oppleve alt fra Mummitroll, «fika» og sauna til nordisk kunst, litteratur, dans, design, mat, teater, debatter og musikk!
Kan Norden klare sig med et værdimæssigt udgangspunkt, som kan synes lidt naivt?
BLOGINDLÆG 27/11/2016
Den nordiske svanen flyr videre
BLOGGINNLEGG 31/10/2016
Nordens tid er nu
Dagfinn Høybråten
De nordiske samarbejdsministre besluttede den 6. september 2016 at sætte yderligere kul på reformarbejdet i Nordisk Ministerråd. Målet er at Norden skal være verdens mest integrerede region. Det fortsatte reformarbejde skal sikre, at Nordisk Ministerråd forbliver relevant i en verden i forandring.
Den nordiske matreisen
Dagfinn Høybråten
Tiden da nordisk mat var synonymt med tunge kjøttbaserte gryteretter, er over for lengst. I dag assosieres nordisk mat med enkelhet, bærekraft og sesongbaserte retter. Hvordan ble det slik, og hvordan kan vi bruke dette til å takle utfordringene knyttet til ernæring, klima og byutvikling?
Norden-Baltikum – en 25 år lang succeshistorie
Dagfinn Høybråten
I år kan vi fejre både 25 års samarbejde og 25 år med baltisk selvstændighed. Takket være hurtige beslutninger, blev samarbejdet til før selvstændigheden, skriver generalsekretæren i Nordisk Ministerråd, Dagfinn Høybråten.
Outsider på engelsk?
Dagfinn Høybråten
Nordisk Ministerråd besluttede i 2015 at gennemføre en undersøgelse af sprogforståelse og sprogerfaringer blandt unge nordboere. Denne gang deltog unge under 30 år med mindst et halvt års erfaring med studier eller arbejde i et skandinavisk naboland i undersøgelsen – i modsætning til tidligere undersøgelser af gymnasieelevers sprogforståelse og sprogholdninger.
Politisk sommer i sandaler
Dagfinn Høybråten
Når de statlige maskineriene går i sommermodus, flytter den nordiske politiske debatten ut på sommerarenaene. Både politikere og tjenestemenn ser fram til å legge igjen slipset og de trange skoene hjemme og i stedet møte sine nordiske landsmenn og landskvinner i øyehøyde.
Sammen er vi sterke, alene står vi svakt!
Dagfinn Høybråten
Internasjonalt miljøarbeid belønnes sjelden med applaus eller fete overskrifter. Det går for sakte, er for lite glamorøst og for komplekst til det.
Norden øverst i et velfungerende Europa
Dagfinn Høybråten
Tæt på mit kontor i Nordisk Ministerråds sekretariat i København ligger Cafe Norden og Cafe Europa. Hvilken en af cafeerne, der kom først, ved jeg ikke, men at de skaber liv og gør Amagertorv, hvor begge cafeer ligger, til et hyggeligt sted at være, er der ingen tvivl om.
Norden på verdenstoppen
Dagfinn Høybråten
13. mai vil lederne i de nordiske landene møte president Obama i Det hvite hus. De nordiske landene har vært gjenstand for debatt i nominasjonskampanjene til det amerikanske presidentvalget. Dette har blitt møtt med glede av noen amerikanere, og med skepsis av andre. Noen mener "den nordiske modellen" er et mulig alternativ for det amerikanske samfunnet, mens andre anser modellen som radikal og fjern. Men flere av sakene som er berørt i nominasjonskampanjene, og som vil bli diskutert av president Obama og de nordiske lederne, er det vi i Norden betrakter som noen av våre kjerneverdier.
Norden feirer 250 år med trykkefrihet
Dagfinn Høybråten
De nordiske landene er verdensledende på trykkefrihet. Det høres kanskje litt skrytete ut, men faktum er at når organisasjonen Reportere uten grenser rangerer verdens land ut fra hvor gode de er på trykkefrihet, så ligger Norden på topp.
En strategi for de som er fremtiden vår
BLOGGINNLEGG 20/04/2016
Nu skal Norden træde i karakter
Dagfinn Høybråten
Blogindlæg den 23/3 2016
Netthat må stoppes, ikke stoppe oss
BLOGGINNLEGG 08/03/2016
Veien fremover er bærekraftig bioøkonomi
Dagfinn Høybråten
Formålet med bioøkonomi er bærekraftig produksjon og bruk av naturressurser. En tverrsektoriell og systematisk tilnærming, med basis i bærekraft, ressurseffektivitet, innovasjon og sirkeløkonomi er kjennetegnene for Nordisk ministerråds tiltak innenfor bioøkonomi.
Nordiske samfunn møter utfordringer og muligheter
Dagfinn Høybråten
Det er tid for en ny utgave av Nordregios rapport, State of the Nordic Region, som er et viktig verktøy for politikkutformingen i Norden. Rapporten gir en omfattende oversikt over utviklingen i Norden, med spesifikt fokus på både de regionale og lokale nivåene. Den inneholder den nyeste statistikken med analyser om befolkningsstruktur, migrasjon, arbeidsmarkedstrender og økonomi.
Ny energi til Norden
Dagfinn Høybråten
Det nordiske energisamarbeidet danner rammen rundt det mest integrerte regionale energimarkedet i verden. I en tid der de nordiske landene er presset utenfra av flyktningkrisen, er vår felles strømforsyning og det nordiske strømmarkedet faktisk i høy grad en av tingene som er med på å knytte Norden sammen på tvers av grensene.
Vellykket integration er nøglen til (nordisk) fremgang
Dagfinn Høybråten
Flygtninge og indvandrere opfattes af mange som en udgift og nogle gange også som en samfundsmæssig belastning. Men som altid er det vigtigt at betragte sagen med åbent sind.
Nordiske løsninger på globale utfordringer
De nordiske statsministrene har et viktig budskap til verden: Vi kan oppfylle målene for FNs bærekraftsmål frem mot 2030 dersom vi samarbeider, for “Together We Are Stronger” – sammen er vi sterkere. Det er mottoet for det nordiske samarbeidet, og det er denne tenkemåten verden trenger for å overvinne vår tids globale utfordringer. Statsministrene ønsker å bidra til at de globale bærekraftsmålene kan nås, ved å dele de viktigste nordiske erfaringene og løsningene.
Tillit – det nordiske gullet
Som generalsekretær i Nordisk ministerråd har jeg gleden av fortelle om Norden og det nordiske samarbeidet til mennesker fra store deler av verden. Responsen fra menneskene jeg møter har lært meg at det er særlig ett tema som alltid fasinerer; den tilliten vi har til hverandre i vår del av verden.

Kontakt

Helena Johansson
Telefon: +4521717129
E-mail:

Nyheder

Dagfinn Høybråten