Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Brist på politisk handling för klimatsmart byggande

03.07.14 | Nyhed
Idag kan ett hus, beroende på om det står på den danska eller svenska sidan av Öresund, beräknas använda tre gånger så mycket energi. Orsaken till detta är att man beräknar energiprestanda på olika sätt i Sverige och Danmark. De olika lagarna och reglerna i Norden försvårar därför export och hämmar utvecklingen av ny klimatsmart byggteknik. Därför efterfrågar nu Svanen och ett antal svenska byggföretag snabb politisk handling för att harmonisera byggreglerna i de nordiska länderna.

- De här skillnaderna i byggreglerna både försvårar och fördyrar för oss byggföretag framförallt medför det höga administrationskostnader, säger Johnny Kellner, miljö- och klimatstrateg på Veidekke Sverige AB. Men ett hållbart byggande bidrar också till förbättra inomhusmiljön och att nå miljö- och klimatmål.

Det pågår ett arbete inom Nordiska ministerrådet och mellan de nordiska regeringarna för att ta fram gröna standarder för byggande. Men enligt Rasmus Wendt, rådgivare på Nordic Innovation, är det inget lätt arbete.

- Det är svårt att ändra existerande regler däremot kan vi så snart det kommer nya EU-regler se till att få en nordisk samsyn när det gäller implementeringen av reglerna. Samtidigt poängterar Wendt hur viktigt det är att ta bort de gränshinder som finns inom byggsektorn, bland annat för att kunna sänka huspriserna.

Anna Hamnö Wickman miljöchef, NCC Housing, pekar också på behovet av harmonisering när det gäller regler för byggmaterial och samarbete när det gäller att öka spårbarheten i produktionskedjan.

- Vi har försökt förenkla byggreglerna på nationell basis men oppositionen har sagt nej, säger Roland Utbult, riksdagsledmot för Kristdemokraterna. Det är inte lätt på nationell basis och på nordisk är det ännu svårare. Trots detta har den svenska bostadsministern Stefan Attefall lyft frågan om nordisk harmonisering.

-Jag tycker att vi bör kunna räkna på samma sätt men däremot behöver inte kraven vara desamma, säger Helena Leander, riksdagsledamot för Miljöpartiet. Det är viktigt att det inte finns någon form av maxtak utan de som vill gå före för att skapa spetsprojekt för hållbart byggande måste få göra det.

Att det ska finnas spetsprojekt verkar inte vara något som byggföretagen har något emot, däremot poängterar Johnny Kellner att det endast är de som har resurser och muskler som klarar av den typen av projekt.

Anna Forsberg, chef för gröna affärer hos Skanska Sverige AB, ställer sig frågande till om det överhuvudtaget finns en politisk vilja till att ta tag i de här frågorna?
- Vi företag kan jobba på och försöka åstadkomma saker underifrån men vi behöver även hjälp från politikerna att ta de rätta besluten.

Roland Utbult ser betydande bekymmer för att lösa det här på nordisk nivå däremot kanske det är enklare på EU-nivå.
- Attefall har velat lyfta detta men det har varit en kamp.

Något som skulle underlätta för byggföretagen, enligt Anna Hamnö Wickman, är om det fanns en samordning mellan de nordiska myndigheterna som har hand om dessa frågor.

- Det ska jag ta med mig och prioritera, svarar Roland Utbult. Att vi i våra direktiv till myndigheter har med att de ska samordna sig med sina kolleger i de nordiska länderna tror jag skulle kunna göra susen.

Debatten arrangerades av Svanen och var en del av Nordiska ministerrådets satsning Nytt(a) i Norden Almedalen 2014.