Indholdet er ikke tilgængeligt på dit valgte sprog. Vi viser det istedet på Swedish.

Dörren halvöppen för samarbete med Ryssland

27.08.15 | Nyhed
Det politiska läget får inte hindra kultursamarbete med Ryssland, men samtidigt får man inte vara naiv, och utnyttjas för propaganda. Det var Hans Wallmark (M) och Pyry Niemi (S), Nordiska rådet, eniga om när demokrati och konst diskuterades på Östersjöfestivalen.

Det politiska läget får inte hindra kultursamarbete med Ryssland, men samtidigt får man inte vara naiv, och utnyttjas för propaganda. Det var Hans Wallmark (M) och Pyry Niemi (S), Nordiska rådet, eniga om när demokrati och konst diskuterades på Östersjöfestivalen.


På onsdagskvällen, 26 augusti, anordnade Östersjöfestivalen i samarbete med Nordiska rådet/ministerrådet ett samtal om konstens betydelse för utveckling av demokrati och öppna samhällen. Samtalet hade redan i förväg väckt medial uppmärksamhet för att de inbjudna ryska parlamentarikerna inte kom. Orsaken till deras frånvaro är inte känd men kan bero på det spända läget på grund av Rysslands agerande i Ukraina och av att Ryssland stämplat Nordiska ministerrådets två informationskontor i Ryssland som utländska agenter, vilket ledde till att Nordiska ministerrådet stängde kontoren. 

Hans Wallmark (M) menar att det trots allt är viktigt att fortsätta ha kontakter med Ryssland, men man måste tänka sig för. 

- Det finns inte oberoende media i Ryssland. Det som sker på ryska sidan utnyttjas för propaganda. Vi har gärna möten, men man får inte vara naiv. Som de franska politiker som har åkt till Krim. Det är bottenlöst dumt, säger Hans Wallmark. 

Halvöppen dörr
Pyry Niemi (S) håller med, och menar att risken att utnyttjas även gäller på det kulturella området. Precis som Wallmark, vill han ha en halvöppen dörr. 

- Svenska kulturutbyten som sker i Ryssland kan också utnyttjas av ryska media. Det bästa är om man kan skapa kreativa miljöer utan att det utnyttjas. Kanske göra musikaler tillsammans, vad vet jag. 

I samtalet deltog också två parlamentariker från Litauen, Valerijus Simulik och Dalia Teišerskytė. 
Dalia Teišerskytė växte upp i Sibirien. Båda hennes föräldrar hamnade i Stalins läger i Sibiren, och hon fick börja jobba i skogen som 13-åring. Då fanns inte någon möjlighet att ägna sig åt kultur, men innan dess hade hon haft en fantastisk lärare som introducerat henne i den ryska litteraturen.

- Det var det som fick mig att växa, och förstå att jag måste utbilda mig. Det är kulturens förtjänst att jag står här idag. 

Dalia Teišerskytė har under sina 15 år i parlamentet ägnat mycket tid åt kulturfrågor. Och på frågan om man ska fortsätta ha kulturutbyte med Ryssland, svarar hon tveklöst ja. I Litauen planeras just nu en Tjajkovskijfestival. 

- Det kommer deltagare från Leningrad och Moskva. Politiker ska inte lägga sig i konsten, men skapa förutsättningar för skapande. På det sättet kan konstnärer ge mer till samhället. 

Dalia Teišerskytė berättar också att litauiska regissörer och dirigenter arbetar i Ryssland, och hon ser inte något som helst problem med det. 

I debatten deltog också Madeleine Hjort, svensk författare, föreläsare och kulturdebattör. Hon menar också att det oerhört viktigt att fortsätta kulturutbytet. Och hon har ett råd till Nordiska rådet. 

- Det gäller att laga efter läge och jobba med andra nivåer nu. En sådan konkret sak skulle kunna vara att jobba med Ryssland med estetiska ämnen som musik och dans där Sverige inte är så duktiga längre. Det vi ska sträva efter är möten mellan professionella. Då blir det inte så politiserat. 

Hon uppmanade Nordiska rådet att bjuda in konstnärer och författare till professionellt utbyte och samtal. 

- Då kan vi glömma problemen för ett tag och mötas. Låt konstnärerna ta första steget. 

Britt Bohlin, direktör i Nordiska rådet, som satt i publiken var positiv till förslaget, och lovade undersöka sådana möjligheter.

Ung ukrainska i publiken
På slutet av debatten släpptes publiken in, och det som då hände visar på hur aktuell hela problematiken är. En ung kvinna från Ukraina bad om ordet. Hon berättade att hon bara varit kort tid i Sverige och undrade om det i detta land är möjligt att känna sig fri. Hemma i Ukraina hade hon studerat dans och spelat teater. 

- Nu kan jag inte göra det i mitt land. Vad finns det för vägar för mig att gå?

Madeleine Hjort lovade att hjälpa henne och det var den unga kvinnan tacksam över.

- Jag tycker att det är viktigt att varje folk har rätt att uttrycka sig, och ge sina kulturella uttryck, men tyvärr finns situationer då man är berövad den möjligheten. Men för att vara lycklig får du aldrig sluta att drömma, sade den unga kvinnan. 

Kvinnans korta tal berörde starkt och Dalia Teišerskytė som tänkte avsluta med att ge lituatisk choklad till sina svenska politikerkollegor men valde att ge asken till den unga kvinnan istället.

- Så att hennes liv blir lite sötare, för ett ögonblick i alla fall. 


Seminariet hölls i Berwaldhallens övre foajé, 26 augusti
I debatten deltog, Valerjus Simulik och Dalia Teišerskytė (plus tolk) Hans Wallmark (M) och Pyry Niemi (S) Nordiska rådets svenska delegation, Madeleine Hjort, kulturdebattör och författare, moderator Sophie Heine
Seminariet var ett samarbete mellan Östersjöfestivalen och Nordiska rådet/ministerrådet

Text: Louise Hertzberg, Foto: Matts Lindqvist  

Inspelning av hela samtalet