The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

"Att leva med psykisk sjukdom är något mänskligt"

06.11.15 | News
Danmarks hälso- och äldreminister Sophie Løhde
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Att lyfta bort skammen och stigmatisering från psykiskt sjuka - det var huvuduppdraget för det första nordiska psykiatritoppmötet.

- Det borde vara lika enkelt att prata om en depression som om ett brutet ben, att leva med en psykisk sjukdom är något mänskligt, sa Sophie Løhde, hälsominister i Danmark.

Det danska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet för social- och hälsopolitik bjöd in till det första gemensamma psykiatritoppmötet hittills.

Toppmötet hölls i Köpenhamn med inbjudna forsklare, experter, politiker och fackfolk från alla de nordiska länderna.

Bakgrunden till toppmötet är att allt fler invånare i Norden diagnosticeras med en psykisk störning. Det gäller i synnerhet barn och unga. I hela Norden är en psykisk diagnos den främsta orsaken till att en ung person förtidspensioneras, något som den norske hälsoministern berörde i sitt tal:

Normal reaktion

- Barn och unga reagerar när de befinner sig i en onormal situation, de reagerar på våld och övergrepp. Deras reaktion är normal, men den kan utvecklas till sjukdom om de inte får hjälp i tid, sa Bent Høie hälso- och omsorgsminister i Norge.   

I fjol lade Bo Könberg, tidigare svensk socialförsäkringsminister, fram en rapport om på vilka hälso- och sjukvårdsfält det är möjligt med ett förstärkt nordiskt samarbete. Psykiatrin var ett av de områden Bo Könberg pekade ut, och han föreslog ett årligt nordiskt psykiatritoppmöte.

I alla de nordiska länderna utvecklas psykiatrin mot mer förebyggande arbete, en större involvering av individen, minskad användning av tvång, avstigmatisering och patien­tens möjlighet att bli frisk. Fokus ligger även på den ojämlik­a hälsa som människor med psykiska stör­ningar upplever.

Oacceptabel ojämlikhet

- Psykiskt sjuka norrmän har en förväntad levnadstid som är 20 år kortare än psykiskt friska. De lämnar sjukhuset med sämre somatisk hälsa än de om dit med. Det är en oacceptabel ojämlikhet, sa Bent Høie.   

Även Poul Nyrup Rasmussen, tidigare dansk statsminister, var inbjuden för att invigningstala på toppmötet. Han uppmanade alla deltagarna på toppmötet att starta en kulturrevolution. För att avstigmatisera psykisk sjukdom räcker det inte med utbildnings- och informationskampanjer. Det som verkligen krävs är ekonomiska resurser till psykiatrin och till det förebyggande arbetet, anser han.

- Om finansministrarna börjar ta höjd för det förebyggande arbetet inom psykiatrin – då blir det revolution, sa Poul Nyrup Rasmusson.