The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Norwegian Bokmål instead.

Bent Høie: Stort nordisk potensiale på helseområdet

12.08.14 | News
Bent Høie og Bo Könberg
Photographer
Yvonne Haugen/norden.org
Norges helseminister Bent Høie møtte forfatter av ny nordisk helseutredning, Bo Könberg, helsepolitikere og fagmiljø til debatt under folkemøtet i Arendal. – Det finnes et stort nordisk potensiale på helseområdet, sa Høie.

Tidligere helseminister i Sverige, Bo Könberg, har på oppdrag av Nordisk ministerråd forfattet en nordisk helseutredning som oppfordrer til samarbeid på tvers av landegrensene for å skape bedre folkehelse og videreutvikle helseomsorgen.

Les rapporten her: Det framtida nordiska hälsosamarbetet

Rapporten kommer med 14 konkrete forslag til samarbeidsområder. Et av forslagene går ut på en massiv samlet innsats med mål om å begrense bruken av antibiotika for å hindre den økende antibiotikaresistensen, som Könberg mener er vår tids største helsetrussel. Hvert år dør 25.000 mennesker i Europa pga. antibiotikaresistens

Vil ha økt samarbeid

− I Nordisk råd er vi veldig glade for at denne rapporten har kommet. Flere av forslagene om samarbeid i rapporten har allerede blitt fremmet av oss, blant annet forslag for å begrense antibiotikaresistens. Ministerne må prioritere det nordiske samarbeidet i større grad, også økonomisk, sa Sonja Mandt (Ap),parlamentariker i Nordisk råd.

Leder av Arbeiderpartiets helsefraksjon,Torgeir Micaelsen, uttrykte undring over at Norden ikke allerede har etablert et omfattende samarbeid på helseområdet, og trakk frem legemidler som et område der de nordiske land har mye å tjene på økt samarbeid.

Antibiotikaresistens krever internasjonale tiltak

Camilla Stoltenberg, direktør ved Folkehelseinstituttet i Norge, mener regjeringene gjør feil i å tenke at nasjonale spørsmål må løses før man kan tenke internasjonalt samarbeid.

– Vaksinasjon og antibiotikaresistens går hånd i hånd. Gjennom å utvikle vaksiner mot sykdommer som krever antibiotika minsker vi også bruken, sa Stoltenberg, som mener Norden med fordel kan opptre oftere samlet på den internasjonale arenaen i globale spørsmål.

Helseminister Bent Høie møter sine nordiske kollegaer for å diskutere Bo Könbergs 14 forslag til samarbeidsområder under ministerrådsmøtet i oktober.

Helsedebatten fant sted 12.august 2014 under folkemøtet i Arendal – Arendalsuka.

Tittel:
Hvordan får vi grenseløst god helse?

Deltagere:
Helseminister Bent Høie, tidligere helseminister i Sverige, Bo Könberg, leder av Arbeiderpartiets helsefraksjon Torgeir Micaelsen, parlamentariker i Nordisk råd Sonja Mandt (Ap), direktør ved Folkehelseinstituttet i Norge Camilla Stoltenberg og den norske legeforeningens president Hege Gjessing.

Arrangør: Nordisk råd/Nordisk ministerråd