The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Förnyat nordiskt samarbete

26.06.14 | News
De nordiska samarbetsministrarna enades den 26 juni om att reformera det nordiska samarbetet. Beslutet kommer som en förlängning av visionsförklaringen från februari i år.

– Moderniseringsrapportens mål är att säkra det nordiska samarbetet för framtiden. Vi behöver ett dynamiskt och politiskt inriktat samarbete som backas upp av effektiva beslutsprocesser och god administrativ praxis. Det ska bli mer politik i nordisk regi under åren framöver, säger den nordiska samarbetsministern Eygló Harðardóttir, som är representant för årets isländska ordförandeskap för Nordiska ministerrådet.

Det nordiska samarbetet måste ständigt förnyas så att det förblir ett starkt och relevant verktyg i mötet med nya politiska utmaningar. I rapporten "Nytt Norden" presenterar generalsekreteraren för Nordiska ministerrådet, Dagfinn Høybråten, 39 konkreta förslag på en sådan förnyelse av det nordiska samarbetet. Med utgångspunkt i rapportens förslag har samarbetsministrarna idag antagit ett reformpaket för det nordiska samarbetet.

Det nordiska samarbetet ska ge nytta för medborgarna

− Nordiska ministerrådet och samarbetet måste leverera goda resultat när det gäller aktuella problemställningar som de nordiska ländernas regeringar arbetar med, säger Eygló Harðardóttir.

Huvuddragen i reformen är bättre beslutsprocesser, ett utökat samarbete i internationella frågor och ett ökat mervärde av samarbetet.  Målet är att skapa gemensam nordisk nytta och konkreta resultat. Samarbetet ska fokusera på problemställningar som har direkt betydelse för de nordiska medborgarna.

− Passunionen, den gemensamma arbetsmarknaden och konventionen om social trygghet är resultat av nordiskt samarbete. I år fullföljer vi arbetet inom informationsutbyte på skatteområdet. Det samarbetet har medfört att många miljarder i skatteintäkter har flutit in till de nordiska statskassorna, pengar som annars skulle ha försvunnit till skatteparadis. Reformen av det nordiska samarbetet är ett led i att förverkliga våra ambitiösa visioner om ett gränslöst, innovativt, utåtriktat och synligt Norden, säger Eygló Harðardóttir.

Läs samarbetsministrarnas visionsförklaring här: Tillsammans är vi starkare