The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Förskoleklassen på Sverigefinska skolan i Eskilstuna vinner Kampen mot Matsvinn

07.04.16 | News
Fem nordiska vinnarklasser har nu utsetts i Norden i Skolans andra runda av Klimatduellen, som i år handlade om att väga klassens matrester och på det sättet lära sig mer om vad mat matsvinn egentligen är.
Sverigefinska skolan i Eskilstuna, børnehaveklasse

 

 

 

 

 

 

Sverigefinska skolan i Eskilstuna, børnehaveklasse

Framtidens konsumenter kan göra skillnad

"Efter att ha vägt klassens matrester i en vecka har eleverna plötsligt fått upp ögonen för att de själva kan göra något bra för miljön genom att slänga mindre av den ätliga maten. Det har givit klassen en tankeställare och blodad tand att göra skillnad", berättar Hanna Valldén, Rektor på Sverigefinska skolan i Eskilstuna.

Och det finns också anledning att ta tag i problematiken. Matsvinn är ett globalt klimatproblem, som har fått större uppmärksamhet de senaste åren.

Nordiska skolor tillsammans mot matsvinn

Initiativet har aktivt involverat fler än 400 nordiska lärare, som via Föreningarna Nordens Förbunds läroportal www.nordeniskolen.org har kommit nära inpå allt från gamla nordiska sädesslag till de djupa finska skogarna och havsbottnen kring Island. Samtidigt har eleverna vägt sitt matavfall och fått upp ögonen för det faktum att var femte matlåda eller skolmåltid i de nordiska skolorna hamnar direkt i soptunnan.

"Målsättningen med Kampen mot Matsvinn är först och främst att få eleverna att tänka över sina handlingar. Det kan självklart vara både roligt och lärorikt att tävla om vem som slänger minst av den ätliga maten, men det viktigaste är att så många skolelever som möjligt blir medvetna om vad matsvinn egentligen är, och vad det betyder för miljön och vårt jordklot", berättar Elva Osk Gylfadottir, projektmedarbetare för Kampen mot Matsvinn.

Trots att vinnarna nu är korade finns allt undervisningsmaterial fortfarande tillgängligt gratis för lärare och elever. Användning kräver endast att läraren skapar en profil på portalen www.nordeniskolen.org; något som fler än 4000 lärare i hela Norden redan har gjort.

Kampen mot Matsvinn stöds av Nordiska Ministerrådet.

De övriga nordiska vinnarklasserna blev:

Island: Hofsstaðaskóli, 5.klass

Finland: Jousenkaaren koulu, 6.klass

Norge: Hamnvåg Montessoriskole

Danmark: Søholmskolen, 3.klass