The content is not available in your chosen language, we are displaying it in Swedish instead.

Förslag om nytt nordiskt TV-pris

25.01.17 | News
Nordiska rådet delar årligen ut fem prestigefyllda priser; ett litteraturpris, ett barnlitteraturpris, ett filmpris, ett musikpris och ett miljöpris. Nu föreslås ytterligare ett pris, för att premiera årets bästa nordiska TV-serie. Nordiska rådets presidium diskuterade förslaget på sitt möte i Oslo.

Rörlig bild har en starkare position än någonsin och dramaserier konkurrerar starkt med filmen om att vara den mest relevanta samtidsberättelsen. TV-drama förknippas idag med flera olika plattformar och konsumeras allt oftare på mobila plattformar via Internet. Ett nytt pris borde därför omfatta också produktioner som har gjorts för webb och video on demand.  

Ett argument för ett tv-pris är att det kan öka grannspråksförståelsen i de nordiska länderna. 

Det nordiska TV-priset skall inte uppfattas som en konkurrent till nationella TV-priser, utan som ett komplement. Presidiet föreslår att både public service –produktioner och kommersiella produktioner skall kunna tävla om priset. I diskussionen i presidiet efterlystes i detta sammanhang också en utvärdering av Nordiska rådets nuvarande priser. 

Ärendet sändes på remiss till Nordiska rådets utskott för Kunskap och Kultur. 

Det är i sista hand Nordiska ministerrådet som fattar beslut om priserna.